Novi vozni red HŽ Putničkog prijevoza od 13. prosinca

Photo HZ PP logo.jpg
U odnosu na vozni red 2014./15., od 13. prosinca u željezničkom putničkom prometu bit će uvedena četiri pogranična vlaka prema Srbiji, par noćnih vlakova na relaciji Zagreb – Split – Zagreb vozit će i izvan sezone, a bit će uvedeno i dodatnih pet vlakova u lokalnom prometu.

U voznom redu 2015./16. od 13. prosinca vozit će 714 vlakova, od toga 57 u međunarodnom i 657 u unutarnjem prometu.

U pograničnom prometu prema Srbiji bit će uvedena dva vlaka na relaciji Osijek – Bogojevo – Osijek i dva vlaka na relaciji Erdut – Sombor – Erdut. Pogranični vlakovi na relaciji Lendava – Mursko Središče – Lendava koji su vozili subotom, vozit će od ponedjeljka do subote osim blagdana.

U daljinskom prometu noćni vlak 820/821 na relaciji Zagreb – Split izvan sezone vozit će ponedjeljkom, srijedom i petkom, a na relaciji Split – Zagreb utorkom, četvrtkom i nedjeljom, a u ljetnoj sezoni ti će vlakovi voziti svakodnevno od svibnja do listopada. U svom sastavu imat će vagone za spavanje, vagone s ležajima i vagon za prijevoz praćenih vozila. Sezonski vlak 1820/1821 na relaciji Zagreb – Split – Zagreb koji je vozio u srpnju i kolovozu neće prometovati.

U lokalnom prometu uvedeni su dodatni vlakovi na relacijama Gornja Stubica – Zabok, Primorski Dolac – Split, Koprivnica – Pitomača – Koprivnica i Pitomača – Virovitica. Četiri vlaka koja su vozila iz Pule do Lupoglava produljuju vožnju do Buzeta.

Također, došlo je do promjena voznog reda iz Zagreba u smjeru Križevaca, Koprivnice i Bjelovara i obratno zbog reduciranja vožnji dizel-motornih vlakova na elektrificiranoj dionici Križevci – Zagreb – Križevci. Time će putnicima biti omogućen kvalitetniji i udobniji prijevoz novim elektromotornim i klasičnim vlakovima, a uz smanjenje troškova energije i održavanja bit će povećana raspoloživost dizel-motornih vlakova na prugama koje nisu elektrificirane. Na relaciji Bjelovar – Zagreb – Bjelovar vozit će četiri izravna vlaka dok će putnici ostalih vlakova u Križevcima presjedati prema Zagrebu/Bjelovaru.

U 2015. HŽ Putnički prijevoz u promet je uveo 15 novih vlakova – 10 elektromotornih vlakova za regionalni prijevoz i pet elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski prijevoz Grada Zagreba, čime je povećana kvaliteta prijevozne usluge.

Novi vozni red na snagu stupa 13. prosinca 2015. i vrijedi do 10. prosinca 2016. godine, a u  elektroničkom izdanju možete ga preuzeti na http://www.hzpp.hr/.