Održan sastanak Mješovite komisije izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Srbije

Photo nsl MPPI-srb ptp.UG CP 7_12.jpg
Sastanak Mješovite komisije između izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Srbije o međunarodnom cestovnom prijevozu održan je 5. i 6. srpnja 2012. godine u Zagrebu.
Na sastanku su bili prisutni pomoćnik ministra pomorstva,prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Jasmin Krizmanić, pomoćnik ministra za infrastrukturu i energetiku Republike Srbije Milorad Iliić, predstavnici iz oba ministarstva, te predstavnici prijevoznika.

Na sastanku su razmijenjene informacije o bilateralnoj gospodarskoj razmijeni i obavljanju prijevoza u cestovnom prometu. Obostrano je utvrđeno da je gospodarska razmjena između dviju država u 2011. godini bila u porastu u odnosu na 2010.godinu. Trenutni podaci za prvi kvartal 2012. godine pokazuju trend daljnjeg rasta, a očekuje se da će gospodarska razmjena u 2013. godini ponovno biti na razini uspješne 2008. godine.

Vezano za prijevoz tereta hrvatska strana je istaknula kako je ukupan kontigent dozvola za obavljanje prijevoza tereta između dvije države 100 000 dozvola, te da je radi smanjenja troškova tiskanja dozvola i administriranja oko izdavanja istih potrebno dogovoriti liberalizaciju  pojedinih vrsta prijevoza. Predloženo je da se liberalizira prijevoz tereta u tranzitu, a bilateralni i prijevoz za treće države da se obavljaju uz dozvole.

Predstavnici izaslanstva Republike Srbije su predložili da se liberalizira bilateralni i tranzitni prijevoz, a prijevoz za treće države da se i dalje obavlja uz dozvole.

Predstavnici izaslanstva Republike Hrvatske su  naglasili kako zbog ulaska u Europsku uniju  trenutno nisu u mogućnosti prihvatiti liberalizaciju bilateralnog prijevoza, te da nemaju namjeru ograničavati gospodarske subjekte u obavljanju prijevoza.

Nakon razmjene prijedloga dogovoreno je da se od 1. kolovoza 2012. godine prijevoz tereta u tranzitu obavlja bez dozvola. Također, za obavljanje prijevoza tereta u bilaterali i prijevoza za i iz trećih država utvrđen je konačni kontigent dozvola za 2012. godinu i privremeni kontigent za 2013. godinu.

Vezano za prijevoz putnika obje strane su suglasne da se prijevoz putnika između dviju država obavlja bez poteškoća, te da je suradnja u postupku izdavanja dozvola izazito dobra.

Razmijenjene su informacije o bilateralnim autobusnim linijama za koje su izdane dozvole, te su uzajamno razmijenjeni popisi nerješenih zahtjeva za odobravanje novih redovnih linija.

Dogovoreno je da će se polovicom rujna 2012. godine, u Srbiji održati sastanak posebne Radne grupe radi dovršetka postupka rješavanja zahtjeva,koji nisu rješeni u prethodnom razdoblju. Dogovoreno je da u slučaju obavljanja povremenog prijevoza putnika u tranzitu preko jedne ili druge države prijevoznici moraju imati samo jednu dozvolu koja vrijedi za vožnju u odlasku i povratku.

Dva izaslanstva su dogovorila da od 1. kolovoza 2012. godine za obavljanje izvarednog prijevoza tereta, prijevoznici jedne i druge strane, pored dozvole za izvaredni prijevoz, ne moraju imati pojedinačnu dozvolu za obavljanje prijevoza tereta.

Pregovori su protekli u radnom i prijateljskom ozračju.