Državna tajnica Brnjac sudjelovala na 3. Međunarodnoj konferenciji o Jedinstvenom Europskom željezničkom prostora u Budimpešti

Photo NSL DT HU 17-10_17.JPG
Državna tajnica Nikolina Brnjac u pratnji savjetnika ministra mora, prometa i infrastrukture Igora Radića te savjetnika u Uredu Uprave HŽ infrastruktura d.o.o Slavka Štefičara, sudjelovala je 10. listopada 2017. godine u Budimpešti na 3. Međunarodnoj konferenciji o Jedinstvenom Europskom željezničkom prostoru (INNORAIL 2017-International conferance on single European railway area, Budapest, Hungary, 10-12. October 2017.).
 
U tom pogledu ova konferencija poslužila je kao jedinstvena prilika da se porazgovara o ciljevima Europske željezničke politike koja kroz inicijativu uspostave Jedinstvenog Europskog željezničkog prostora (single European railway area-SERA) želi pridonijeti uspostavi održivog razvoja europskog gospodarstva, pri tom pružajući visoko kvalitetne, pouzdane, sigurne i učinkovite željezničke usluge.
 
Samim time, na konferenciji je u više navrata istaknuto kako se uspostavom Jedinstvenog Europskog željezničkog prostora tržište željezničkih usluga želi otvoriti i prema drugim operaterima, kako se želi osigurati efikasna željeznička infrastruktura i u konačnici otkloniti postojeće administrativne i tehničke prepreke.
 
Podsjetimo da je  krajem ožujka 2011. godine, Europska komisija usvojila Bijelu knjigu o Jedinstvenom Europskom prometnom području (White Paper: Roadmap to a Single European Transport Area) koja predviđa 40 različitih mjera kojima se namjerava unaprijediti mobilnost prijevoza tereta i putnika, smanjiti opterećenost ključnih europskih prometnih čvorišta, te povisiti stopu zaposlenosti u prometnom i povezanim sektorima.
 
Samim time kroz ovu konferenciju prezentirane su prilike i prijetnje uspostave Jedinstvenog Europskog željezničkog prostora te dodatno i obaveze pojedenih država članica u pogledu implementacije same SERE.

Dodatno u sklopu konferencije održana je i panel rasprava o četvrtom željezničkom paketu kojeg je Europska komisija predstavila 31. siječnja 2013. a čiji su glavni ciljevi uspostava jedinstvenog europskog željezničkog prostora za dovršetak unutarnjeg tržišta željezničkog prometa i pojednostavljenje europskog zakonodavnog okvira za pružanje usluga željezničkog prijevoza.
 
Na panel raspravi pored domaćina, mađarskog državnog tajnika u Ministarstvu nacionalnog razvoja Republike Mađarske Laszlo Mosoczia te Državne tajnice Brnjac sudjelovali su još i Ny Tiana Tournier, ispred  Agencija Europske unije za željeznice (ERA) te  Tamás Alscher, voditelj Odjela za željeznicu u Ministarstvu nacionalnog razvoja Republike Mađarske. Moderator panela bio je Libor Lochman, izvršni direktor CER-a udruženja europskih željezničkih operatera i željezničkih infrastrukturnih društava.
 
Državna tajnica Brnjac istaknula je tijekom panel rasprave odlučnost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture  da implementira direktive koje reguliraju tehničko područje iz 4. željezničkog paketa u zakonodavni sustav Republike Hrvatske u za to  predviđenom roku. Također je istaknula za važno da regulative iz „političkog područja“  omogućuju da zemlje članice biraju način na koji će institucionalno biti uređena željeznica te da postoji mogućnost direktne dodjele PSO ugovora nacionalnom prijevozniku u željezničkom prijevozu putnika.
 
Poboljšanjem kvalitete i učinkovitosti prijevoza putnika željeznicom, te otklanjanjem preostalih zakonskih, administrativnih i tehničkih prepreka u konačnici bi trebalo rezultirati jačanjem konkurentnosti željezničkog prometa u odnosu na ostale vidove prometa.

Detaljan program sa svim prezentacijama koje su bile predmetom ove konferencije moguće je naći na službenim stranicama organizatora konferencije http://innorail2017.hu/en/