Ministar Siniša Hajdaš Dončić na radni sastanak u HŽ Holding doputovao vlakom iz Zaboka i obišao zaposlenike na zagrebačkom Glavnom kolodvoru

Photo e nsl w 2012-05-11-HZ-S004.jpg
Ministar Siniša Hajdaš Dončić i pomoćnik ministra Jasmin Krizmanić danas su na radni sastanak s čelnicima poduzeća HŽ Holdinga u Zagreb doputovali vlakom redovnom željezničkom linijom iz Zaboka. Obišli su zaposlenike Glavnog kolodvora Zagreb, a skupa s šefom Glavnog kolodvora Davorom Kljakićem i predsjednikom Uprave HŽ Holdinga Rene Valčićem, predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture Darkom Peričićem ministar Hajdaš Dončić i njegov pomoćnik za cestovni i željeznički promet Krizmanić posjetili su Postavnicu 1, središnje reguliranja željezničkog prometa.

Ministar je upoznat i s trenutnom fazom realizacije projekta zamjene sustava signalno-sigurnosnih uređaja koji se sufinanciraju sredstvima EU IPA, u vrijednosti od 10,6 milijuna eura. od čega je 85 posto nepovratnih. Novi će sustav poboljšati sigurnost i učinkovitost rada željeznice.

Nakon obilaska održao se radni sastanak na kojem su osim spomenutih bili nazočni članovi Uprave HŽ Holdinga Dražen Ratković i Ivan Vuković, članovi Uprave HŽ Infrastrukture Nikola Ljuban i Marko Car, direktor HŽ Putničkog prijevoza Damir Grgić, direktor HŽ Vuče vlakova Damir Tot, predsjednik Uprave HŽ Carga Ivan Lešković, član Uprave HŽ Carga Vlado Hanžek, te ravnateljica Ureda uprave Vlatka Škorić.

Na sastanku se razgovaralo o stanju u željezničkom promet i što se tiče infrastrukture i stanja vozila, potom o planovima restrukturiranja, racionalizacije i modernizacije. Dat je naglasak na potrebu ulaganja u modernizaciju i infrastrukture i vozila kako bi ta sinergija polučila kvalitetnijim željezničkim prometom. Nazočni su se dogovorili da će ovakvi sastanci postati sastavni dio prakse zajedničkog djelovanja, kako bi se stekao što bolji uvid u spomenutu problematiku i pronašla što bolja rješenja.

Bilo je riječi oi o socijalnim programima koje društva HŽ Holdinga izrađuju, te o planu zbrinjavanja viška zaposlenih koji dolaze kao prijedlozi od strane Vlade.

„Hrvatske su željeznice u protekla dva desetljeća i devastirane i zapuštene. Vlakove ne možemo ubrzati dok ne moderniziramo pruge. Istodobno moramo uložiti i u modernizaciju vozila. To se posebno odnosi na ulaganja u infrastrukturu na petom i desetom međunarodnom koridoru, na kojima postoji mogućnost koju HŽ već koristi, a to je sufinanciranje kroz IPA-a, te u budućnosti kroz europske fondove“, rekao je ministar Hajdaš Dončić nakon sastanka s Upravom HŽ Holdinga.

Moramo maksimalno ubrzati rad u HŽ infrastrukturi, Holdingu i Ministarstvu. Racionalizacijom poslovanja polučit ćemo neke uštede i zato smo u restrukturiranje poduzeća krenuli odmah“, naglasio je ministar Hajdaš Dončić.