Na pruzi Zagreb – Rijeka pušten u rad prvi sustav za kontrolu željezničkih vozila

Photo altpro_ministar_NSL.jpg
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić danas je, 28. srpnja, bio prisutan službenom puštanju u rad “AP HOT BOX“ sustava za kontrolu pregrijanosti i istrošenosti ležajeva kotača i kočnih cilindara željezničkih vozila na dionici pruge Zagreb – Rijeka. Sustav “AP HOT BOX“ ugrađen je na pruzi Zagreb – Rijeka i prvi je takav uređaj koji se ugrađuje na prugama Hrvatskih željeznica.

Uređaj će utjecati na sveukupno povećanje sigurnosti detekcijom i brzim isključivanjem neispravnih vozila iz prometa. Projekt je vrijedan 150 tisuća eura. Nastao je u suradnji tvrtke ALTPRO s HŽ Infrastrukturom, ugradnja opreme izvršena je u suradnji s tvrtkom Pružne građevine, a HŽ Cargo dao je potrebnu potporu i informacije potrebne za studiju opravdanosti projekta. Pokusnu dionicu odobrila je Agencija za sigurnost željezničkog prometa, na osnovu  potrebne dokumentacije i certifikata.

Ugrađeni sustav plod je globalne tehnološko - komercijalne suradnje tvrtki Altpro i Progress Rail (SAD) te se već ugovaraju ugradnje u mnogim državama.

Uz ministra puštanju u rad novog sustava kontrole željezničkih vozila prisustvovali su predstavnici HŽ Infrastrukture, HŽ Carga, Agencije za sigurnost željezničkog prometa, željezničkih sindikata i Zvonko Viduka, vlasnik i direktor tvrtke "Altpro d.o.o." iz Zagreba sa suradnicima.

FOTOGALERIJA