Kap. Petar Margić novi generalni direktor Tajništva Dunavske komisije

Photo logo-dc.jpg
Na 80. Sjednici Dunavske komisije u Budimpešti za generalnog direktora Tajništva komisije izabran je predstavnik RH, kapetan Petar Margić.

Kap. Petar Margić diplomirani je inženjer prometa i dosadašnji savjetnik za nautička pitanja u Tajništvu Dunavske komisije, te njegovo imenovanje predstavlja veliki uspjeh za Republiku Hrvatsku i ujedno priznanje struci vezano za unutarnju plovidbu.

U oštroj konkurenciji zemalja članica koje su tradicionalno vezane za plovidbu Dunavom taj uspjeh se pokazuje još značajnijim. Inače, na mjesto Tajnika Dunavske komisije već je ranije izabran veleposlanik RH u Budimpešti Gordan Grlić Radman, stalni predstavnik RH u Dunavskoj komisiji.

Osim izbora čelnika i članova Tajništva, na sjednici se raspravljalo i o značajnim pitanjima za sigurnost plovidbe Dunavom.

Primarni zadaci Dunavske Komisije su aktivnosti koje se odnose na zakonske odredbe i razvoj slobodne dunavske plovidbe komercijalnih tokova pod zastavama, u skladu s interesima i suverenitetom zemalja potpisnica Beogradske Konvencije, kao i jačanje i razvoj ekonomskih i kulturnih odnosa spomenutih zemalja i zemalja nečlanica.

Članice Dunavske komisije su Republika Austrija, Republika Bugarska, Mađarska, SR Njemačka, Republika Moldavija, Ruska Federacija, Rumunjska, Republika Srbija, Republika Slovačka, Ukrajina i  Republika Hrvatska.