Potpisana dva ugovora za razvoj javnog gradskog prometa u Osijeku, ukupne vrijednosti 232 milijuna kuna

Photo NSL MIN OS 01-12_17.jpg

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske, koja je održana u petak, 1. prosinca u Osijeku, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisao je još dva ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, ukupne vrijednosti 232 milijuna kuna.

Ovim ugovorima se tvrtki GPP Osijek dodijelilo 18 milijuna kuna za nabavu 12 autobusa i 214 milijuna kuna za projekt modernizacije tramvajske infrastrukture na području grada Osijeka.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu 12 novih autobusa za osječki javni prijevoz je vezan za projekt koji je odobren u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga za nabavu autobusa za pružanje usluge javnog gradskog prijevoza, kojeg je MMPI objavilo 31. svibnja 2017. (a putem kojeg su nabavljeni i autobusi za ZET).

Ključni problem koji će biti riješen ovim projektom jest obnova voznog parka tvrtke GPP d.o.o. kojeg karakterizira starost i veliki broj prijeđenih kilometara vozila, zbog čega opada kvaliteta usluge javnog prijevoza na području grada Osijeka.

Projektom će se unaprijediti i povećati korištenje javnog gradskog prijevoza u odnosu na osobna vozila. Također, doprinijet će se ostvarenju povećane mobilnosti građana unutar grada te poboljšanju dostupnosti grada kao gravitacijskog centra.

Osnovni cilj projekta u sklopu Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt modernizacije tramvajske infrastrukture na području Grada Osijeka je obnova postojeće infrastrukture tramvajske mreže (nove ispravljačke stanice, novi kilometri pruge i nove kontaktne mreže), kao prethodne faze pripreme za nabavku niskopodnih vozila – tramvaja i autobusa, čime će se podići razina usluge javnog gradskog prijevoza u Gradu Osijeku. Rezultat toga trebao bi biti veći broj korisnika te posljedično, smanjenje emisije CO2.

Nakon modernizacije tramvajske infrastrukture, planira se i projekt nabave novih vozila (tramvaja i autobusa).

S navedenim ugovorima u sektoru prometa iz fondova EU (samo iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija - OPKK) je ukupno do sada potpisano 18 ugovora u 2017. godini, ukupne vrijednosti 8,7 milijardi kuna što predstavlja 61,7% ugovorenosti dodijeljenih sredstava za promet u okviru OPKK-a.

Također, s projektima ugovorenim u okviru Instrumenta za povezivanje Europe koji iznose 3,2 milijarde kuna, u ukupna vrijednost svih ugovorenih projekata u sektoru prometa iznosi 11,9 milijardi kuna.

Zaključno, ministarstvo sa donošenom Strategijom prometnog razvoja za 2017.- 2030. i s navedenim ulaganjima te planiranim aktivnostima, osigurava građanima diljem Republike Hrvatske kvalitetniji javni prijevoz i u tu svrhu značajno koristi raspoloživa EU sredstva.