Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo donirala školama informatičku opremu

Photo ccaa logo.jpg
U sklopu instrumenata pretpristupne pomoći namijenjenog zemljama kandidatkinjama za članstvo u Europskoj uniji, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo je kroz program IPA 2009 u sklopu projekta "Jačanje administrativnih i tehničkih kapaciteta s ciljem osiguranja učinkovitog obavljanja aktivnosti Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (HACZ) te jačanje administrativnih i tehničkih kapaciteta Agencije za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova (AAIA)", između ostalog, u rujnu 2012. godine nabavila vrijednu IT opremu.

Temeljem spomenutog projekta nabavljeno je šest servera sa pripadajućom mrežnom opremom i rezervnim napajanjem, 16 prijenosnih računala za opremanje učionice, te 50 kompleta stolnih računala.

S obzirom na tu činjenicu, donesena je odluka da se određeni broj računala, kojim su se do tada služili zaposlenici HACZ, stavi izvan funkcije i otpiše iz popisa osnovnih sredstava te donira dvjema osnovnim i jednoj srednjoj školi, i to: Osnovnoj školi Perušić, Srednjoj školi Glina te Osnovnoj školi Vojnić.

Hrvatska agencija je razveselila učenike ovih škola sa ukupno tri prijenosna računala, 24 stolna računala, 33 monitora, šest pisača i četiri skenera. Riječ je o školama na ratom pogođenim područjima koje imaju ograničena sredstva za nabavu ovakve vrste opreme.

Većina financijskih sredstava namijenjenih OŠ Perušić su za infrastrukturne potrebe obnove škole i teško bi bilo očekivati skori pomak u informatičkoj edukaciji osnovnoškolaca bez dodatnih izvora financiranja. Nadalje, u OŠ Vojnić školski list „Paleta“ izlazi već jedanaestu godinu, pa bi donacija računala pomogla i  kvalitetnijoj i bržoj pripremi lista za tisak.

Vizija srednje škole Glina je prilagoditi se potrebama gospodarstva i stanovništva općine Glina, a to neće biti moguće bez informatičke edukacije njezinih polaznika.“ - pripćili su iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.