Održan trilateralni sastanak hrvatskih, slovenskih i mađarskih dužnosnika s ciljem jačanja budućih međusobnih odnosa

Photo NSL DT 11-09_17.jpg

Državna tajnica Nikolina Brnjac danas je ugostila koordinatora Europske komisije za Mediteranski koridor Laurensa Jan Brinkhorsta, slovenskog državnog tajnika Klemena Potiseka te mađarskog državnog tajnika Lászlóa Mosóczia.

Mediteranski koridor je krajem 2013. godine u estonskom gradu Tallinnu definiran kao koridor Osnovne transeuropske prometne mreže, poznatije kao Trans - European Network - Transport ili TEN-T, i time prepoznat kao jedan od devet prioriteta prometne politike Europske unije.

„Koridor povezuje jug Iberijskog poluotoka, španjolsku i francusku mediteransku obalu, s alpskim prostorom sjeverne Italije, ulazi u Sloveniju, da bi potom preko hrvatske luke Rijeka i glavnog grada Zagreba, s jedne strane izašao na srpsku, a s druge na mađarsko - ukrajinsku granicu. Koridor je od iznimne važnosti za Republiku Hrvatsku jer pokriva glavne prometne pravce i predstavlja hrvatska kopnena vrata prema svijetu“, uvodno je istaknula državna tajnica Brnjac.

Koordinator Brinkhorst  je izrazio veliko zadovoljstvo što su se bilateralni odnosi između triju država u zadnje vrijeme intenzivirali te je potaknuo sudionike na još učestalije sastanke kako bi se i u budućnosti razmjenjivale projektne ideje koje će kasnije biti predmetom državnih prometnih strategija i prijave projekata na dostupne natječaje europskih fondova.

Nakon kratkog uvoda prezentirano je aktualno stanje te projekti koji su u pripremi i provedbi u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj.

Delegacije su razmijenile međusobna iskustva u pogledu pripreme i provedbe projekata koji se financiraju putem europskih fondova te istaknule potrebu međusobne podrške u pripremi i prijavi istih na fondove EU.

Također, razmijenjena su mišljenja o mogućim zajedničkim projektima te je otvorena mogućnost daljnjih razgovora oko prijedloga proširenja Mediteranskog koridora.

Definirana su i stajališta o zajedničkim temama o kojima bi se moglo razgovarati na idućim sastancima trilaterale.

Od svih sudionika sastanka izražena je potreba  daljnjeg razvijanja bilateralnih odnosa u području prometa, i to među svim državama koje se nalaze na Mediteranskom koridoru, čime ovaj današnji sastanak dodatno dobiva na težini.

Zaključcima sastanka usuglašeno je da će se iduća sjednica trilaterale održati u ožujku naredne godine u Budimpešti.