Ministar Oleg Butković na proslavi Dana Ličko-senjske županije

Photo NSL MIN LSZ 23-05_18.jpg
Danas je u Gospiću svečano obilježen Dan Ličko-senjske županije.

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine koja je tom prigodom održana u kinu „Korzo“ sudjelovala je Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović,  izaslanik Predsjednika Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Ličko-senjske županije Darko Milinović, izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Marijan Kustić kao i mnogobrojni drugi uzvanici i gosti.

Dan Županije tradicionalno se obilježava na rođendan dr. Ante Starčevića, Oca hrvatske domovine, koji se, podsjetimo, na današnji datum 1823. godine rodio u Velikom Žitniku, nedaleko Gospića.

"Biti u Lici, uvijek je osobita povlastica. Lika je poveznica našeg sjevera i juga. Ličani su i perom i mačem oduvijek bili na prvoj crti hrvatskog domoljublja", istaknula je povodom svečanog obilježavanja Dana županije Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

O prometnoj povezanosti Like sa ostatkom Hrvatske govorio je izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Posebno je pritom izdvojio izgradnju autoceste A7, na dijelu od Žute Lokve do Križišća, iznimno važnog infrastrukturnog zahvata, za koji je u tijeku izrada projektne dokumentacije.

„U izradi je i Glavni plan razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran, a u koji je, pored Primorsko-goranske i Istarske, uključena i Ličko-senjska županija. Pored toga u tijeku je i čitav niz drugih projekata poput ulaganja u lučku infrastrukturu na području lučkih uprava Novalja i Senj“, kazao je povodom Dana županije ministar Butković.

Na stanje u Županiji posebno se u svojem govoru osvrnuo župan Darko Milinović, najavivši između ostalog realizaciju projekata ukupne vrijednosti oko 8 milijardi kuna.

„Novi županijski razvojni centar, projekti vodoopskrbe te s njima povezana izgradnja hidroelektrana Kosinj i Senj 2, neke su od planiranih investicija. Samo je tijekom posljednjih 11 mjeseci realizirano više projekata ukupne vrijednosti od 355 milijuna kuna“, istaknuo je.

Svečana sjednica Županijske skupštine završila je prigodnom dodjelom nagrada i javnih priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama.