Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničkim prijelazima (ILCAD)

Photo nsl w JK-HZ-zelj.prjl.KR 6_12.jpg

Hrvatske željeznice  danas su obilježile  Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničkim prijelazima (ILCAD – International Level Crossing Awareness Day). Taj dan obilježava se pod pokroviteljstvom međunarodnih željezničkih organizacija u 42 zemlje diljem svijeta. Cilj je edukativno djelovati na sve sudionike u prometu, te ih upozoriti na opasnosti koje prijete pri neopreznom prelasku pruge. Naime, uzrok gotovo 98% svih nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima u Europi jest taj što vozači, biciklisti i pješaci ne poštuju prometnu signalizaciju.

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničkim prijelazima obilježen je akcijom na željezničko-cestovnom prijelazu u Zlatar Bistrici, gdje su Jasmin Krizmanić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, te Nikola Ljuban, član Uprave HŽ Infrastrukture, zajedno s HŽ-ovim zaposlenicima i policijskim službenicima upozoravali sudionike u prometu na nužan oprez pri prelasku pruge.

Dosadašnja međunarodna praksa pokazala je da je najučinkovitiji način promjene ponašanja i smanjivanja broja nesreća i nezgoda na željezničko-cestovnim prijelazima (ŽCP) edukacija sudionika u prometu, naglašavanje rizika i upozoravanje na potencijalne posljedice nepoštivanja osnovnih prometnih pravila.

Hrvatske željeznice su se u međunarodnu kampanju sigurnosti na željezničko-cestovnim prijelazima uključile 2011. godine. Uz to, od 2000. provode preventivno-edukativnu akciju Vlak je uvijek brži.

U 2011. godini  na željezničko-cestovnim prijelazima na hrvatskoj pružnoj mreži dogodilo se ukupno 47 nesreća, u kojima je 15 osoba stradalo smrtno (10 osoba usmrćeno je na prijelazima koji su zaštićeni signalno-sigurnosnim uređajima), a osam osoba bilo je teže ozlijeđeno. Slomljena su 572 polubranika/branika (pri naletu cestovnog vozila na spuštene polubranike), pri čemu je počinjena velika materijalna šteta (procjenjuje se na više od 1,5 milijuna kuna), te je dodatno ugrožena sigurnost prometa.

U prva četiri mjeseca 2012. godine na željezničko-cestovnim prijelazima dogodilo se 14 nesreća, u kojima su smrtno stradale četiri osobe, a dvije su teže ozlijeđene. Slomljeno je 180 polubranika/branika.

Na mreži pruga Hrvatskih željeznica postoji 1 541 željezničko-cestovni prijelaz. Svi su osigurani na jedan od zakonom propisanih načina (cestovnim prometnim znakovima, Andrijinim križom i znakom »Stop«, svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima). Sigurnosna razina na željezničko-cestovnom prijelazu ovisi o kategoriji pruge i kategoriji ceste koja prelazi preko pruge te frekventnosti prometa.

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničkim prijelazima važan je da bi se korisnike željezničko-cestovnih prijelaza osvijestilo o opasnostima s kojima se suočavaju ako ne poštuju prometna pravila i o ozbiljnim rizicima kojima pritom izlažu ne samo sebe već i svoju okolinu.