HP: Adventski vijenac na poštanskoj marki

Photo nsl Bozicna markica 2014.jpg
Predbožićno razdoblje počinje četverotjednim adventom, a jedan od običaja tog razdoblja izrada je adventskih vijenaca. Kao što je adventski vijenac tradicija, tako je Hrvatskoj pošti tradicija izdavanje prigodnih poštanskih maraka s motivima Božića.

Ove će godine tako prigodnu poštansku marku krasiti motiv adventskog vijenca, a Hrvatska pošta pustit će ju u optjecaj 27. studenog.

Adventski vijenac ima zanimljivu povijest. Osmislio ga je Nijemac Johann Hinrich Wichern, koji je živio u Hamburgu od 1808. do 1881. godine. U mladosti je, nakon očeve smrti, morao preuzeti brigu za cijelu obitelj – a imao je sedmero braće i sestara – te je dobro upoznao težinu života. Završivši teologiju, kao evangelički pastor, i sam otac devetero djece, bio je posebno osjetljiv za sudbine siročadi. Od grada je uspio dobiti jednu ruševnu kuću, poslije poznatu pod nazivom Trošna kuća, i u njoj je stvorio dom i odgajalište za djecu bez obitelji u kojoj su štićenici stjecali naobrazbu i učili zanate. U prosincu 1838. došao je na ideju da u razdoblju iščekivanja Božića svaki dan obilježi molitvu po jednom svijećom: četiri velike svijeće za nedjelje i dvadeset malih za ostale dane. Njegov prvi „vijenac“ bio je drveni kotač od zaprežnih kola, a poslije su njegovi štićenici taj drveni vijenac zamijenili zimzelenim. Odlazeći u svijet, širili su taj običaj. Tako je 1925. adventski vijenac prvi put našao svoje mjesto u jednoj crkvi u njemačkom gradu Kölnu, a s vremenom i u domovima diljem svijeta.

Autorica marke nominalne vrijednosti 3,10 kn je Ariana Noršić, dizajnerica iz Samobora. Naklada marke iznosi 900 000 primjeraka (700 000 primjeraka u arcima od dvadeset maraka i 20 000 samoljepljivih karneta od po deset maraka). Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana, a žig prvog dana bit će u uporabi 27. i 28. studenog 2014. u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13, priopćeno je iz Hrvatske pošte.