Vlada RH: Usvojena Odluka o donošenju Nacionalnog okvira politike za uspostavu infrastrukture i razvoj tržišta alternativnih goriva u prometu

Photo VRH-ulaz.jpg
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o donošenju Nacionalnog okvira politike za uspostavu infrastrukture i razvoj tržišta alternativnih goriva u prometu.

Usvojenim Nacionalnim okvirom politike (NOP) u hrvatsko se zakonodavstvo u potpunosti prenose odredbe Direktive 2014/94/EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva. Pravni temelj za donošenje NOP-a predstavlja Zakon o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva u prometu koji je donesen u prosincu 2016. godine.

Podsjetimo, svrha Nacionalnog okvira politike jest definiranje ciljeva i mjera za uspostavu infrastrukture i razvoj tržišta  alternativnih goriva u prometu, kako bi uz već postojeći Zakon poslužio kao okvir za rast prometnih sustava koji će imati manje negativan utjecaj na okoliš, a istovremeno biti manje ovisan o uvozu nafte i naftnih derivata.


PRILOG
ODLUKA O DONOŠENJU NACIONALNOG OKVIRA POLITIKE ZA USPOSTAVU INFRASTRUKTURE I RAZVOJ TRŽIŠTA ALTERNATIVNIH GORIVA U PROMETU (NN 34/17)
Stručna podloga Energetskog instituta Hrvoje Požar za definiranje nacrta NOP-a
(.pdf)
Stručna podloga „Modeliranje parametara infrastrukture za punjenje električnih vozila“ (.pdf)