Manje kruzera prošle godine dovelo više putnika

Photo DU-KRUZERI.jpg

Kružnih putovanja stranih brodova u hrvatskom teritorijalnom moru prošle je godine bilo 830, što je za 25 putovanja ili 3 posto manje nego u godini prije, dok je putnika tim brodovima u Hrvatsku došlo 4,3 posto više ili njih 1,14 milijuna, privremeni su podaci Državnog zavoda za statistiku.

Brodovi na kružnim putovanjima i putnici na njima prošle su godine u Hrvatskoj boravili i nešto dulje nego u godini prije, odnosno ukupno 1.659 dana ili 2 posto više.

Slično kao i prijašnjih godina i prošle je najviše stranih brodova na kružnim putovanjima, 71,3 posto, svoj prvi ulazak u hrvatsko teritorijalno more evidentiralo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Slijedi Splitsko-dalmatinska županija gdje je svoj prvi ulazak u hrvatski Jadran prijavilo 14,1 posto lanjskih kruzera, a svih preostalih 14,6 posto taj je ulazak evidentiralo u ostale četiri jadranske županije - Zadarskoj njih 7,5 posto, Šibensko-kninskoj 3,9 posto, Istarskoj 2,9 posto te najmanje 0,3 posto u Primorsko-goranskoj županiji.

Prema zastavi broda i prošle je godine kao i prijašnjih u Hrvatskoj najviše bilo kruzera s Bahama, 218, koje slijedi 151 takvo putovanje s Malte te 109 iz Italije.

Pod zastavom Paname bilo je 96 takvih putovanja, a 54 i 51 s Bermuda i iz Portugala, dok je iz svih ostalih zemalja bilo manje od po 50 kružnih putovanja stranih brodova.

Promatrano po mjesecima prošle je godine najviše kruzera, 137, bilo u rujnu, 121 i 120 je bilo u srpnju i kolovozu, 114 i 111 u listopadu i lipnju, dok je u ostalim mjesecima kruzera bilo manje od po sto.


(Hina)