Otvoren sajam 'Nautica 2006.' u Rijeci

Photo 060315-FAH-naut1.jpg

Međunarodni, 22. po redu sajam nautike, sporta i tehničke kulture "Nautica 2006.", na kojem oko 200 izlagača predstavlja više od 100 plovila i opremu za plovila, svečano je danas otvoren na riječkoj putničkoj obali.

U sklopu sajma, kojeg je otvorio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, održavaju se zapravo dvije izložbe - 2. međunarodna izložba maketa brodova "Malo jedro" s oko 100 izložaka i 11. izložba inovacija u pomorstvu i nautičkom turizmu na kojoj se predstavlja oko 40 inovatora.

"Nautica 2006." održava se na oko 12.000 četvornih metara izložbenog prostora u riječkoj putničkoj luci, a plovila su izložena na kopnu i u moru.

Od domaćih izlagača i brodograditelja na sajmu se među ostalima predstavljaju Arausa FCI iz Vodica, Brodogradnja Španjol iz Raba, Brodogradilište Betina, Galeb i ja iz Šibenika, Grašo iz Pule, Kvarnerplastika iz Rijeke, Lilić obrt iz Labina, Marina Punat, Orka Studio iz Zagreba.

Od zastupnika inozemnih proizvođača plovila predstavljaju se primjerice Aquamar, Bella Boats, Bombard, Fratelli, Glastron, Raineri Scanner, Sessa Marine, a izloženi su i brodski i izvanbrodski motori proizvođača Cummnins, Johnson Evinrude, Iveco, Lombardini Scam Diesel, Suzuki i drugih.

Posjetitelji će moći razgledati i opremu za plovila - satelitsku navigaciju, brodsku elektroniku, jedra, boje, lakove, poliesterske smole, kormilarske uređaje, opremu za palubu, ribolovni pribor, nautičku odjeću i obuću, rekvizite za plažu te stručnu literaturu i nautičke karte.

U sportskom dijelu sajma predstavljaju se sportski klubovi, posebice tzv. ekstremni sportovi, a bit će održano i Treće državno prvenstvo u vezivanju osnovnih mornarskih uzlova i upletki.

Na Međunarodnoj izložbi maketa brodova "Malo jedro" sudjeluju hrvatski, talijanski i slovenski maketari, a izložen je i dio fundusa dvaju riječkih muzeja.

Na izložbi inovacija sudjeluje oko 40 inovatora koji predstavljaju inovacije u pomorstvu i nautičkom turizmu, od kojih je dio u fazi primjene i komercijalizacije.

U sklopu sajma bit će održano nekoliko stručnih skupova i okruglih stolova o zaštiti mora, pomorskom školstvu, inovatorstvu, gašenju požara na brodovima, turizmu, tradicionalnim brodovima i maloj brodogradnji.

Drugog dana sajma bit će održana plenarna sjednica Udruženja nautičkog turizma Hrvatske.

Sajam "Nautica 2006." završava 19. ožujka, a najboljim izlagačima i inovatorima 18. ožujka bit će dodijeljene nagrade i priznanja. (Hina)