Primopredaja tankera «Hrvatska»

Photo Hrvatska-porinuce008w.jpg

U splitskom brodogradilištu danas je izvršena primopredaja tankera „Hrvatska“ izgrađenog za Tankersku plovidbu iz Zadra, u nazočnosti državnog tajnika za more Branka Bačića i pomoćnika ministra kapetana Maria Babića te zadarske gradonačelnice Ane Lovrin, župana Zadarskog Ive Grbića i župana Splitsko-dalmatinskog Krune Peronje.

Ugovorena cijena tankera iznosi 51 milijun USD, a 10% sredstava potpore (5,1 milijun USD) sukladno Vladinom programu gradnje brodova za hrvatske brodare u domaćim brodogradilištima osiguralo je Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka nakon polaganja kobilice. Ovo Ministarstvo u ovoj je godini za poticanje gradnje brodova za hrvatske brodare u domaćim brodogradilištima  predvidjelo oko 50 milijuna kuna.

Tanker za prijevoz sirove nafte tipa suezmax, poslije tankera «Alan» drugi je iz serije triju tankera istih karakteristika koji se grade za zadarskog brodara, a nosivosti je 166.300 tona, dug 281, a širok 48 metara te visok 23 metra.

Brodosplit će za Tankersku plovidbu do proljeća 2007. godine sagraditi i posljednji brod iz serije, čija je gradnja ugovorena za 54 milijuna dolara.

Ugovor o primopredaji potpisali su direktor 'Brodosplit - brodogradilišta' Goran Vukasović i generalni direktor Tankerske plovidbe d. d. Ive Mustać koji je najavio i nastavak suradnje gradnjom dvaju aframax tankera u Brodosplitu 2008. i 2009. godine.

Ugovorom o potpori za gradnju broda potpisanog s Ministarstvom mora, turizma, prometa i razvitka Tankerska plovidba se obvezala da će zaštiti hrvatske interese tako što je uključila hrvatske proizvođače brodske opreme sukladno Zakonu o javnoj nabavi, upisala novogradnju u hrvatski upisnik brodova, a treba i zaposliti hrvatske pomorce na brodovima iz vlastite flote i zadržati sjedište u Zadru. Također, Tankerska plovidba obvezala se da tanker neće biti prodan najmanje 5 godina od dana primopredaje.

Tanker 'Hrvatska' splitsko će brodogradilište napustiti u ponedjeljak, a nakon uređivanja kreće na prvu plovidbu pod zapovjedništvom kapetana Duška Lonića.