Kalmeta otvorio novo pristanište na Premudi

Photo Premuda-vrpca.jpg

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta danas je na otoku Premudi otvorio novo trajektno pristanište sa saniranom školjerom lukobrana u luci Krial.

Na svečanosti otvorenja uz ministra Kalmetu bili su prisutni i Branko Bačić, državni tajnik  za more, Josip Borić, pomoćnik ministra za otoke, Ivo Grbić, župan Zadarske županije, Ana Lovrin, gradonačelnica Grada Zadra i Marinko Slavić, ravnatelj Lučke uprave Zadarske Županije.

Vrijednost investicije iznosi oko 17 milijuna kuna, u kojoj Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka sudjeluje sa 16,2 milijuna kuna, a Lučka uprava Zadarske županije sa 800 tisuća kuna. Izvođač radova je “Sun Adria” iz Rijeke, dok je nadzor obavila tvrtka “IDASSA Commerce”.

Ministar Kalmeta naglasio je da je ovo pristanište dio šireg projekta gradnje i rekonstrukcije pristaništa na hrvatskim otocima, što će doprinijeti njihovom daljnjem razvitku. Ove godine država će u hrvatske otoke uložiti 970 milijuna kuna, dodao je te je najavio skoro donošenje Pravilnika kojim će se odrediti da poduzetnici na otocima imaju pravo na jednu godišnju bruto plaću po zaposlenom.

U pripremi je gradnja luka na Ižu, Ravi i Sestrunju, istaknuo je Kalmeta, a pred završetkom je izgradnja luke Kosirača na otoku Istu koju su uzvanici posjetili prije dolaska na Premudu.

Ministar Kameta i državni tajnik Bačić na otvaranju pristaništa