Pokrenut sustav nadzora pomorskog prometa

Photo nsl VTMS_11.jpg

Rijeka, 25. siječnja 2011. - Svečanosti pokretanja sustava nadzora pomorskog prometa prisustvovala je premijerka Jadranka Kosor u pratnji ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete, ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Đure Popijača, ministra graditeljstva i zaštite okoliša Branka Bačića, primorsko-goranskoga župana Zlatka Komadine i riječkoga gradonačelnika Vojka ObersnelaHrvatski sustav nadzora i upravljanja pomorskim prometom (VTMIS) pušten je danas u probni rad, a službeno su ga pokrenuli predsjednica Vlade JADRANKA KOSOR i voditelj izaslanstva Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren.

Uspostava tog sustava jest obveza Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji, a on se sastoji od tri regionalna centra za nadzor plovidbe smještena u Rijeci, Splitu i Dubrovniku. Sastavni dio sustava je pomorski radarski sustav vrijedan oko pet milijuna eura, koji je s tri četvrtine financirala Europska unija iz pretpristupnog programa PHARE 2006, a ostatak je financiran iz državnog proračuna.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je da je time Hrvatska "korak bliže" završetku pregovora i ulaska u Europsku uniju. Zahvaljujući naRijeka, 25. siječnja 2011. - premijerka Kosor i resorni ministar Kalmeta suradnji predstavnicima EU-a, premijerka je rekla: "Pokazali smo da znamo zajednički raditi, a to je dobra poputbina za budućnost, kada ćemo kao ravnopravna država sjediti za zajedničkim stolom europskih država."

"Ovaj sustav predstavlja i korak dalje u zaštiti svih koji će ploviti Jadranskim morem te njegovoj zaštiti i očuvanju od bilo kakvog onečišćenja", rekla je, dodajući da je važan i u sklopu jačanja gospodarstva jer će omogućavati sigurnu plovidbu brodovima te će koristiti turistima. "Ovime se otvaraju nova vrata jačanja gospodarstva u cilju izlaska iz krize", rekla je Kosor. Istaknula je važnost Rijeke i njezine luke za cijelu zemlju, dodajući da za nju ima velikih planova u gospodarskom razvoju Hrvatske.

Paul Vandoren istaknuo je da je taj sustav važan i za Hrvatsku i za Europsku uniju. Izrazio je zadovoljstvo, kako je rekao, dovršetkom još jednog Rijeka, 25. siječnja 2011. - rad sustava nadzora pomorskoga prometa premijerki Kosor predstavili su djelatnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukturezadatka u Hrvatskoj na putu pristupanja Europskoj uniji.

Istaknuo je značenje Europske unije u svjetskom pomorstvu rekavši da je ona još prva pomorska sila na svijetu. Na godinu se pretovari 3,7 milijarda tona tereta te preveze 350 milijuna putnika europskim lukama, a promet će i dalje rasti, pri čemu je vrlo važna sigurnost pomorskog prometa, rekao je Vandoren.

Danas pokrenuti sustav jamči manji broj pomorskih nesreća, bolje rezultate akcija traganja i spašavanja na moru te učinkovitost u intervencijama pri iznenadnom onečišćenju mora s brodova. Puna operativna primjena sustava trebala bi početi 1. siječnja 2012. godine. U radarskome sustavu je deset radarskih stanica velikog dometa i visoke preciznosti duž cijele obale, a dio cjelokupnog sustava je i sustav automatske identifikacijeRijeka, 25. siječnja 2011. brodova i pomorski radiokomunikacijski centar.

Za potrebe rada na VTMIS-u zaposlena su 32 djelatnika koje su doškolovale talijanska, švedska i finska pomorska administracija, a troškove je s 500.000 eura financirala Europska unija iz pretpristupnog fonda.

U pratnji premijerke Kosor bili su ministri mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač te graditeljstva i zaštite okoliša Branko Bačić. Među mnogim uzvanicima bili su i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.