Plovni put Mali Ždrelac od danas otvoren za plovidbu

Photo mali_Zdrelac_1185178822.jpg

Nakon što je zbog vremenskih neprilika obustavljeno najavljeno otvorenje plovnog puta Mali Ždrelac između otoka Ugljana i Pašmana, danas u 12.30 sati prolaz je otvoren za sav promet.

Inspektori Lučke kapetanije Zadar inspekcijskim nadzorom utvrdili su da kanal zadovoljava sve uvjete za sigurnost plovidbe.

U kanalu koji je s 20 proširen na 40 metara dubine 4 metra, što će omogućiti plovidbu mnogo većih brodova, postavljene su svjetleće plutače na plovnom koridoru, čije su postavljanje protekli tjedan onemogućile vremenske neprilike.

Splitska tvrtka Konstruktor-Inženjering prošlog je tjedna okončala većinu radova na tome plovnome putu, a za obavljanje preostalih poslova na kopnenom dijelu prolaza  koji će trajati do kraja lipnja, (ukopavanje električnih instalacija i izgradnja bočnih zidova), neće biti potrebno zatvaranje Maloga Ždrelca.

Prema informacijama iz Agencija za obalni liniiski pomorski promet u Splitu, uspostava redovitog linijskog pomorskog prometa kroz plovni put Mali Ždrelac, između otoka Ugljana i Pašmana, očekuje se od sutra, 25. siječnja što će znatno skratiti putovanje između Zadra i otoka Iža i Rave, te luka Sali i Zaglav na Dugom Otoku.

Odnosi se to na brodove riječke Jadrolinije i dubrovačke tvrtke G&V Line d.o.o. koji plove na državnim brodskim linijama 405 Rava-Iž-Zadar i 405a Sali-Zaglav-Zadar, te na brzobrodskim linijama 9406 Zadar-Zaglav-Sali i 9404a Zadar-Iž-Rava, koji su zbog radova plovili duljim putem, kroz prolaz Veli Ždrelac između otoka Ugljana i Rivnja.