U 2007. godini 352 akcije traganja i spašavanja na moru

Photo vrpca-P2169397.JPG

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci tijekom protekle godine koordinirala je 352 akcije traganja i spašavanja na moru, što je oko 28 posto više u odnosu na 2006. godinu.

Tijekom 2007. u tim je akcijama na moru spašeno ukupno 1.104 osoba (60 posto više nego godinu ranije), ozlijeđeno je 35 osoba, a poginulo je ukupno 25 osoba (3 manje nego u 2006. godini), dok prošle godine na moru nije bilo nestalih osoba.

U prošloj je godini spašeno 214 plovila, potonulo ih je 7, a nasukalo ih se 72. Tijekom 2007. bilo je 24 akcija u kojima su spašavani kupači, a 5 puta daskaši, te 14 akcija spašavanja ronioca kojih je 10 stradalo.

Iako je tijekom protekle godine na Jadranu bilo jedno veće nevrijeme, u protekloj godini bilježimo rast akcija traganja i spašavanja. Nažalost, i dalje najveći broj nezgoda na moru događa se zbog nedovoljnog nautičkog iskustva, slabe opremljenosti brodica i ponašanja posade koje nije u skladu s pomorskim propisima i pravilima.   

Stoga savjetujemo svima koji izlaze na more da redovito slušaju vremensku prognozu i pozorno prate promjene vremena te usklade plovidbu sa svojim nautičkim sposobnostima i znanjima.

Također, preporuča se da svi voditelji brodica i jahti povremeno obnove svoja stečena znanja te da se kupači na jadranskim plažama pridržavaju pravila i, ako nemaju dovoljno plivačkog iskustva, ostanu u granicama obilježenih i sigurnih kupališta.