Održan 23. Festival informatičkih dostignuća "INFOFEST 2016"

Photo nsl MPPI-INFOFEST 29-9_16.jpg
Pod pokroviteljstvom Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) i u organizaciji Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore (EKIP) od 26. do 29. rujna 2016. godine održan je 23. Međunarodni festival informatičkih dostignuća INFOFEST 2016. pod sloganom „Čudesni ključ“.

Konferenciju je, u ime Vlade Crne Gore, otvorio prof. dr Vujica Lazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar za informacijsko društvo i telekomunikacije. Sudionicima su se kratko obratili i Kemal Huseinović, direktor sektora za infrastrukturu, stvaranje podsticajnog okruženja i e-aplikacije u Sektoru za razvoj telekomunikacija Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) kao i prof. dr Igor Radusinović, član Stručnog odbora Infofesta.

Prvog radnog dana Infofesta otvorena je i 14. Međunarodna konferencija: “Regulacija tržišta elektroničkih komunikacija”. Konferencija predstavlja kontinuitet aktivnosti na području zakonodavstva i regulacije sektora elektroničkih komunikacija te daje značajne mogućnosti za dijalog između eksperata ITU –a, vlada i regulatora država članica ITU-a, sektorskih članica i sveučilišta.

U okviru posebnih programskih panela naglasak je stavljen na, između ostalog,  pitanja iz područja  strategije i planova razvoja širokopojasnog pristupa, analize tržišta, jedinstvenog digitalnog tržišta, mapiranje širokopojasne infrastrukture, roaminga te planova za daljnji razvoj i unapređenje sektora elektroničkih komunikacija.

Na konferenciji su u ime Republike Hrvatske sudjelovali predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), Ivančica Urh, voditeljica Službe elektroničkih komunikacija u MPPI je na panelu pod nazivom „Strategije i politike za razvoj širokopojasne mreže“, predstavila „Nacionalni širokopojasni plan Republike Hrvatske“, njegove sastavnice i daljnje planove za realizaciju konkretnih projekata na lokalnoj razini koje je moguće sufinancirati sredstvima iz EU fondova u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

Također, u okviru Infofesta održan je i Forum za Reginalni razvoj za Evropu pod nazivom „ICT za održivi razvoj“ kao važna platforma za dijalog i promicanje ICT-a kao ključnog čimbenika razvoja društva i gospodarstava u 21. stoljeću.

U uvodnom dijelu su o napretku u ICT sektoru govorili: Brahima Sanou, direktor Sektora za razvoj telekomunikacija (BDT-ITU), Zoran Sekulić, direktor EKIP (Crna Gora), Fiona Mekluni, stalna poredstavnica UNDP za Crnu Goru, Manuel da Kosta Kabral, predsjednik Com-ITU (CEPT) te Goran Svilanović, generalni tajnik Regionalnog savjeta za suradnju (RCC).

Slijedio je Okrugli stol na visokoj razini koji je okupio ministre i čelnike regulatornih tijela zemalja jugoistočne Europe koji je bio fokusiran na nacionalne i regionalne strategije koje potiču rast digitalnog gospodarstva za održivi razvoj.

Nazočnima na Forumu obratili su se Brahima Sanou, direktor Sektora za razvoj telekomunikacija (BDT-ITU),  Vujica Lazović, potpredsjednik Vlade i ministar za informacijsko društvo i telekomunikacije u Vladi Crne Gore, Milena Harito Šteto, ministrica za inovacije i javnu upravu (Albanija), Saša Dalipagić, zamjenik ministra za  komunikacije i promet (Bosna i Hercegovina), Zoran Sekulić, direktor EKIP (Crna Gora), Karol Okoński, državni tajnik u Ministarstvu za digitalne poslove (Poljska) i Franc Dolenc, direktor Agencije za komunikacijske mreže i usluge (Slovenija).

Na marginama konferencije održano je niz neformalnih bilateralnih sastanaka s predstavnicima resornih ministarstava i regulatora uglavnom iz jugoistočne Europe te predstavnicima ITU-a koji su iskazali veliki interes za programe, projekte i planove Republike Hrvatske vezano za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa naročito u ruralnim područjima i na otocima.