HAC: Novi sustav video snimanja na naplatnim postajama protiv zlouporaba

Photo hac-logo.jpg

Hrvatske autoceste (HAC) uvele su na naplatnim postajama svih autocesta kojima upravljaju novi sustav video prepoznavanja registracijskih oznaka vozila (VPR), kojim se uz video snimanje i uspoređivanje vozila te njihovih registracija na ulazu i izlazu s autoceste želi onemogućiti manipuliranje i zlouporabu tranzitnih magnetskih i ostalih kartica .

Novi je sustav predstavljen danas na naplatnoj postaji Ivanja Reka nakon završenog uspješnog testiranja, a HAC je, kako se doznaje, u to uložio 2 milijuna kuna u sklopu kompletne implementacije elektroničkog sustava naplate kojeg za njih radi francuski konzorcij GEA/CSSI.

Od novog se VPR sustava očekuje da će, kako je na predstavljanju kazao član Uprave HAC-a Ivica Mlinarević, dodatno zaštititi prihod od naplate cestarina od raznih zlouporaba tranzitnih kartica poput njihove zamjene između dva vozila i drugog. Nije cilj kažnjavanje, nego da svi koji autocestu koriste to uredno i plate, dodao je.

Sustav VPR funkcionira tako da po ulasku na autocestu na naplatnoj postaji posebna video kamera snimi i vozilo i broj registracije, pošalje to na VPR server, koji podatke kodira te ih djelatnik pri naplati na izlazu s autoceste može usporediti. Osim registracije sustav provjerava i uspoređuje i tranzitni medij odnosno način plaćanja cestarine s kojim je korisnik ušao na autocestu.

U slučaju bilo kakve zamjene odnosno nepodudaranja podataka sustav alarmira blagajnika, koji postupajući sukladno Pravilniku o naplati cestarine naplaćuje ugovornu kaznu u visini dvostrukog iznosa cestarine za najdužu relaciju od mjesta izlaza za korišteni pravac autoceste.

Iz HAC-a su posebno naglasili da novi sustav neće produljiti vrijeme naplate cestarine odnosno 'odnijet' će dodatnih tek oko sekundu i pol vremena. (Hina)