Sporazum o suradnji između HŽ-a i triju željeznica iz BiH

Photo 070330-sanader-bih.jpg

Sporazum o ustupanju na korištenje dijela informatičke aplikacije Hrvatskih željeznica (HŽ) i pružanju tehničke pomoći pri njezinu uvođenju za potrebe željeznica u Bosni i Hercegovini potpisan je u Sarajevu u okviru posjeta predsjednika Vlade Ive Sanadera Bosni i Hercegovini.

Svrha Sporazuma je stvaranje okvira za međusobnu suradnju na području informatike u interesu integriranja tehnoloških informacijskih sustava na V. c koridoru (pruga Ploče - Mostar - Sarajevo - Doboj - Slavonski Šamac - Osijek - Beli Manastir - Budimpešta).

Na temelju sporazuma, na željeznicama BiH uvest će se dio aplikacije HŽ-a u informacijskom sustavu transporta, kao pomoć i potpora za razvoj i izgradnju informacijsko-komunikacijskog sustava u BiH.

Sporazumom je predviđeno pružanje usluge i potrebne tehničke pomoći te omogućavanje korištenja potrebnoga dijela softvera i hardvera, razmjena stručnoga znanja, informacija i ideja.

Posao će se obaviti kroz projekt svojevrsnog prijenosa know-how koji će trajati dvije godine, a vodit će ga predstavnik HŽ-Informatike, jedne od službi u okviru HŽ-Infrastrukture.

Uvođenje HŽ-ova sustava na bosansko-hercegovačkom dijelu V.c koridora doprinijet će bržoj i učinkovitijoj obradi informacija, što znači da će nakon implementacije sustava korisnik u svakom trenutku znati gdje se nalazi vagon sa njegovom robom.

Sporazum su potpisali predsjednik uprave HŽ-Holdinga Davorin Kobak te tri direktora željeznica u Bosni i Hercegovini - Hamdija Šaljić, direktor Bosansko-hercegovačke željezničke javne korporacije, Narcis Đumhur, direktor Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine te Ljubo Pašalić, direktor Željeznica Republike Srpske. (Hina)