Kalmeta pozdravio 'Savez za željeznicu' koji će popularizirati željeznički promet

Photo 080410-1w.jpg

Željeznički promet za Hrvatsku ima veliko značenje, stoga pozdravljamo i podržavamo udrugu 'Savez za željeznicu' koja s ciljem popularizacije željezničkog prometa okuplja profitne i neprofitne organizacije vezane uz željeznicu, naglasio je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta na današnjem predstavljanju te udruge.

Hrvatska željeznica se nalazi na početku velikog investicijskog ciklusa koji bi trebao pomoći HŽ-u da spremno dočeka liberalizaciju željezničkog prometa kao i dolazak drugih operatera na hrvatske pruge, zaključio je Kalmeta.

Dodao je pritom kako hrvatska Vlada uvelike brine o budućnosti željezničkog prometa, što je razvidno iz potpore razvojnim projektima željezničkog prometa i infrastrukture kroz planirana ulaganja od 18 milijardi kuna.

Kao poseban cilj Saveza osnovanog 3. travnja ove godine istaknut je utjecaj na porast udjela željezničkog sustava u cjelokupnom prometnom sustavu Republike Hrvatske, dok će Udruga, prema riječima predsjednika Sindikata željezničara Hrvatske Branka Kreša, raditi i na poticanju donošenja stimulativnih zakona za željeznički promet i infrastrukturu u cjelini.

Namjera je dodatno potaknuti korištenje željeznice kao ekološki prihvatljivog, sigurnog i ekonomičnog načina transporta, a uz proporcionalno povećanje zadovoljstva korisnika, pojasnio je.

Osnivanje Saveza višestruko će pomoći u ostvarivanju ambicioznih planova ulaganja i modernizacije hrvatske željezničke infrastrukture, zaključio je direktor HŽ Holdinga Davorin Kobak.

Po organizacijskoj strukturi Savez za željeznicu slijedi uzor svog njemačkog pandana, udruge 'Allianz Pro Schiene', čiji je direktor Dirk Flege predstavio rad te udruge.

Nakon predstavljanja Saveza za željeznicu, prvi članovi potpisali su pristupnice, a potom je osnovan Krug za financijsku potporu Savezu, kojeg čine čelni ljudi tvrtki vezanih uz željeznicu.

Inicijatori novoosnovane udruge su Sindikat željezničara Hrvatske, Pravnička udruga željezničara,  uz potporu drugih željezničarskih sindikata te HŽ Holdinga i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Uz ministra, na predstavljanju su bili i državni tajnici Zdravko Livaković i Branimir Jerneić.