Drugi sastanak Vijeća europskog zajedničkog zračnog prostora - ECAA

Photo 071214ecaa1.jpg

U organizaciji Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, a uz supredsjedanje Europske komisije, u Zagrebu je danas održan drugi sastanak Vijeća europskog zajedničkog zračnog prostora.

Očekujemo da će Republika Hrvatska do kraja prve polovice 2008. godine pristupiti procesu ratifikacije Sporazuma o europskom zajedničkom zračnom prostoru potpisanom u lipnju prošle godine, do kada će biti doneseni i novi Pravilnici, istaknuo je pomoćnik ministra za zračni promet Damir Vince.

Ovaj susret donio je pregršt novih informacija važnih za budući razvoj zračnog prometa, a koje će nam uvelike pomoći u regulativi te omogućiti što ravnopravniji razvoj svih njegovih čimbenika, naglasio je. Najviše nedostataka, dodao je, upravo nam se pripisuje u području regulative, odnosno zbog neusklađenosti propisa s onima u EU, rekao je.Također, najavio je i očekivanu pomoć od strane Europske komisije, čime bi se prilagodba ubrzala.

Ratifikacijom ovog sporazuma značajno će se unaprijediti zračni promet, snizit će se troškovi, povećati sigurnost, ali i otvoriti nove mogućnosti na tržištu za nove prijevoznike. Hrvatski zračni prijevoznici time će dobiti mogućnost konkuriranja sa ostalim europskim kompanijama na međunarodnom tržištu zračnog prometa.

Stvaranje zajedničkog europskog zračnog prostora sveobuhvatni je europski proces stvaranja slobodnog pristupa zrakoplovnom tržištu i izvan sadašnjih granica EU pod jednakim uvjetima za sve potpisnice ECAA sporazuma, a u cilju potpune liberalizacije u pogledu kapaciteta i frekvencija.

Sporazum počiva na načelima poštivanja zajedničkih odredbi i zakona iz područja sigurnosti, zaštite, upravljanja zračnim prometom, područja socijalne usklađenosti kao i pitanja očuvanja i zaštite okoliša.

Na sastanku su bili i predstavnici ostalih država potpisnica Multilateralnog sporazuma.