EK odgodila uvođenje pravila o maksimalnoj veličini ručne prtljage

Photo eu_flag1.jpg

Europska komisija odlučila je odgoditi uvođenje pravila o maksimalnoj veličini ručne prtljage koja se unosi u kabinu zrakoplova do svibnja 2008. godine, budući da smatra da je potrebno više vremena da se razmotre prednosti i nedostaci takve odluke, posebno glede sigurnosti zračnog prometa i komfora putnika.

"Komisija je pokazala da želi slušati argumente svih uključenih koji traže da se odgodi uvođenje europskih pravila o veličini ručne prtljage. Stoga mislimo da je u najboljem interesu europskih građana da se odgodi uvođenje do svibnja 2008.", rekao je u priopćenju EK potpredsjednik Jacques Barrot.

Komisija je u listopadu prošle godine priopćila da namjerava u svibnju 2007. uvesti pravilo o ograničavanju maksimalne veličine torbi u kabini na 56 cm x 45 cm x 25 cm, uz iznimku glazbenih instrumenata i kamera.

Polovicom ožujka, već je priopćila da će na zahtjev zračnih kompanija odgoditi provedbu te mjere do studenoga ove godine.

Priopćavajući u petak odluku o novoj odgodi, do svibnja 2008., glasnogovornik Komisije Michele Cercone još je jednom ponovio da su konzultacije pokazale "nedovoljnu pripremljenost" kompanija i zračnih luka, iako nije pojasnio u čemu ta mjera predstavlja problem.

Pravilo o veličini ručne prtljage dio je mjera zračne sigurnosti, od kojih je ona o zabrani unošenja tekućina u zrakoplove već stupila na snagu.

Europska pravila u ovom trenutku samo preporučuju maksimalne dimenzije ručne prtljage, a to su upravo one koje bi u budućnosti trebale postati obvezujuće. (Hina)