Kroz tunel Učku prošlo 40-milijunto vozilo

Photo tunel-ucka.jpg

Kroz tunel Učku danas prošlo 40-milijunto vozilo od otvaranja tunela 27. rujna 1981. godine, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću "Bina-Istre".

Tunel Učka dužine je 5.062 metara, a širine 9,10 metara.

U prvih jedanaest mjeseci ove godine kroz tunel Učka prošlo je 2,783.518 vozila, a prihod od prometa od siječnja do kraja studenoga ove godine iznosio je više od 97,1 milijun kuna.

Iz ureda za odnose s javnošću "Bina-Istre" doznaje se da se u proteklih 26 godina, od kada je tunel Učka pušten u promet, nije dogodila niti jedna nesreća s većom materijalnom štetom ili s težim posljedicama po putnike.

"Sigurnosni uvjeti u tunelu se kontinuirano nadziru i poboljšavaju, a u ovoj godini u tunelu se nije dogodila niti jedna nesreća. Tunel je opremljen s 40 kamera za nadzor, 538 požarnih detektora, 39 vatrogasnih hidranata, 38 SOS stanica, a u njemu se nalazi i pet ugibališta te tri okretišta", napominje voditeljica za odnose s javnošću tvrtke "Bina-Istra" Zrinka Jurić.

Upravljanje i sigurnost, odnosno nadzor i regulacija prometa, provodi se 24 sata na dan, a upravljanje tunelom Učka provodi se iz centra upravljanja gdje operateri osiguravaju vođenje prometa, ventilacije, rasvjete i prometne signalizacije, daju nalog za intervencije u slučaju prometnih nesreća, te koordiniraju rad s policijom do ponovne normalizacije prometa.

Ujedno, s obzirom na specifičnost objekta s aspekta sigurnosti, organizirana je vlastita vatrogasna jedinica koju čini 20 profesionalnih vatrogasaca te 14 dobrovoljnih vatrogasaca iz ostalih službi, čija se spremnost provjerava kroz četiri vatrogasne vježbe godišnje. (Hina)