Ministar Kalmeta s ministrom prometa Ruske Federacije Igorom Levitinom

Photo 070522-rf-rh1.jpg

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta susreo se danas s ministrom prometa Ruske Federacije Igorom Levitinom i razgovarao o pomorskom i cestovnom prometu, turizmu i logističkim centrima.

Godišnje se između dviju država razmjenjuje tisući dozvola za bilateralno-tranzitni prijevoz tereta, a zbog povećanih potreba za prijevozom tereta taj broj je nedostatan za hrvatske prijevoznike. U cilju rješavanja tog pitanja, i ministar Levitin i ministar Kalmeta predložili su sastanak hrvatsko-ruske Mješovite komisije o međunarodnom cestovnom prometu krajem lipnja.

Ministar Kalmeta je istaknuo da je hrvatska Vlada na sjednici održanoj 22. ožujka 2007. donijela Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora između dviju država o pomorskom prometu, a ministar Levitin je potvrdio da su primili nacrt ugovora te da je on u postupku razmatranja.

Ruska Federacija sa svojih 145,3 milijuna stanovnika predstavlja veliki tržišni potencijal, a Hrvatsku je prošle godine posjetilo 100 tisuća ruskih turista.

Ministar Levitin je obavijestio prisutne da Ruska Federacija vodi pregovore s Europskom komisijom o transportnim uvjetima i da je u tijeku planiranje razmještaja logističkih centara. Ministar Levitin je spomenuo i mogućnost izgradnje logističkih centara na Dunavu kad države oko Kaspijskog jezera dobiju mogućnost izlaska na Dunav i obrnuto. S obzirom na dobar tranzitni položaj Republike Hrvatske, ministar Levitin je pozvao hrvatsku stranu da se uključi u pregovore između Ruske Federacije i Europske komisije.

Ministar Kalmeta je izrazio zainteresiranost hrvatske strane budući da prognoze pokazuju da će se gustoća prometa koja je sad najveća u Zapadnoj Europi premjestiti na područje između Jadrana i Rusije. Ministar Levitin je pozvao ministra Kalmetu i hrvatske stručnjake za logistiku u Moskvu kako bi nastavili suradnju na pitanjima od zajedničkog interesa.