U Zagrebu otvorena regionalna telekom konferencija

Photo P5170015ww.JPG

Hrvatska se po razvoju i kvaliteti telekomunikacijske infrastrukture, fiksne telefonije i širokopojasnog pristupa Internetu nalazi negdje u sredini među zemljama regije i onima koje su postale nove članice EU-a, dok je u mobilnoj telefoniji visoko iznad prosjeka zemalja EU-a.

Kazao je to, između ostalog, državni tajnik za promet pri Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Dražen Breglec na današnjem otvaranju 4. regionalne telekom konferencije "Creating Quality Connections" ("Stvaranje kvalitetnih veza").

Ta se konferencija održava do sutra u zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade, a u organizaciji britanske kompanije EastEuro Link i uz podršku MMTPR-a okupila je 50-ak sudionika, državnih dužnosnika, predstavnika telekom operatera, regulatornih tijela i dobavljača iz Hrvatske i zemalja središnje i jugoistočne Europe.

Breglec je otvarajući konferenciju naglasio njezin značaj u razmjeni iskustava u telekom industriji, uočavanju novih trendova i stanja te industrije u zemljama regije.

Kazao je i da se u Hrvatskoj, u kojoj je telekom tržište vrlo otvoreno odnosno liberalizirano, do kraja ove godine očekuje oko 250 tisuća korisnika fiksne telefonije kod novih operatera, čime bi oni zauzeli tržišni udjel od 13,7 posto.

Do kraja 2008. očekuje da će u Hrvatskoj, u skladu s akcijskim planom i po državnoj strategiji, biti oko 500 tisuća korisnika širokopojasnog pristupa tzv. broadbanda. Upravo u tome je, kaže, budućnost fiksne telefonije, u koju europski operateri unatoč općeeuropskom padu utrošenih minuta razgovora dosta investiraju baš zbog povećanja kvalitete mreže i veza za pristup Internetu.

Istaknuo je i da će se u Hrvatskoj uskoro, možda i do kraja ove godine, uložiti oko 70 milijuna kuna u dostupnost širokopojasne mreže, posebno u područjima posebne državne skrbi, na otocima i u brdsko-planinskim područjima. Nešto slično o razvoju telekom sektora u svojim zemljama naznačili su na konferenciji i predstavnici te industrije iz Crne Gore, Makedonije, Srbije, Češke, Bugarske i Rumunjske.

Predsjednik češkog telekom Udruženja Zdenek Vanicek iznio je i podatak o ukupnom prihodu elektronskih komunikacija u zemalja EU25 u prošloj godini od 640 milijardi eura. Od toga se na fiksnu i mobilnu telefoniju te prijenos podataka i Internet odnosilo gotovo polovica ili 289 milijardi eura. Mobilne telefone u EU25 krajem prošle godine koristilo je 478 milijuna Europljana, dok je pristup broadbandu imalo njih 15,7 posto.

Sudionici konferencije raspravljali su i potrebi deregulacije odnosno regulacije telekom tržišta u pojedinim zemljama. Istaknuli su i da je veća konkurencija među operaterima donijela pad cijena usluga uz istodobno povećanje broja usluga za korisnike. (Hina)