Telekomunikacije: EU želi razdvojiti mreže i usluge

Photo phone copy.jpg

Velike europske telekomunikacije kompanije mogle bi biti prisiljene na odvajanje aktivnosti svojih mreža i usluga, rekla je europska povjerenica za telekomunikacije Viviane Reding u intervjuu koji je u četvrtak objavio list Financial Times.

Na više europskih tržišta, kao što je Velika Britanija, ta podjela uloga bila je korisna, te je dovela do veće konkurentnosti i omogućila pokretanje novih usluga, rekla je Reding britanskom listu.

"Podjela uloga je zanimljiv lijek za probleme pristupa tržištu", dodala je, naglašavajući da "povećana konkurencija dovodi do smanjenja cijena".

Po Financial Timesu, ta podjela omogućila bi telekomunikacijskim kompanijama, kao što su Deutsche Telekom ili France Telecom, da zadrže svoje mreže, ali oni bi imali obvezu stvoriti odvojene upravne strukture pod nadzorom nacionalnog regulatora.

List dodaje da bi Europska komisija mogla predložiti odvajanje kao moguće rješenje za pitanja konkurentnosti u svom izvješću o telekomunikacijskim pravilima u srpnju.

Prijedlog o odvajanju mreža i usluga tražio bi odobravanje zemalja članica i Europskog parlamenta, ali Komisija je uvjerena da će dobiti potporu. (Hina)