Premijer Sanader otvorio dionicu autoceste Đakovo-Sredanci

Photo 071109-a5-prem.jpg

Predsjednik hrvatske Vlade dr.sc. Ivo Sanader otvorio je danas dionicu autoceste A 5 Beli Manastir-Osijek-Svilaj od Đakova do Sredanaca u dužini od 23 km i u vrijednosti od 1,4 milijarde kuna ističući da je završena prije predviđenog roka.

Govoreći o značaju ove autoceste premijer je istaknuo da je ona budućnost Slavonije i Hrvatske, ali i Mađarske te Bosne i Hercegovine obzirom da, kako je rekao, otvara širom vrata poduzetnicima jer bez infrastrukture nema novih radnih mjesta ni razvoja gospodarstva.

Najavio je izgradnju višestoljetnog projekta kanala Dunav-Sava ističući njegovo prometno značenje, ali i funkciju navodnjavanja poljoprivrednih površina.

U posljednje četiri godine u Osječko-baranju županiju uloženo je u prometnu infrastrukturu oko četiri milijarde kuna, naglasio je Vladimir Šeks, predsjednik Hrvatskog sabora. To je dokaz, dodao je, da Vlada vodi brigu o ravnomjernom razvoju svih hrvatskih krajeva.

Podsjetio je da je ovih dana otvorena obilaznica Osijeka , a u četvrtak će biti otvoreni radovi na drugoj dionici autoceste od Osijeka do Đakova koja će stajati oko 1,5 milijardi kuna.

Ova autocesta sastavni je dio V c koridora koji povezuje Budimpeštu, Osijek i Sarajevo s lukom Ploče, rekao je Mario Crnjak, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta. Ova autocesta ukupne dužine 88,6 km podijeljena je u 5 dionica, kazao je rekavši da je novootvorena dionica bila izuzetno zahtjevna.

Dionica ima 2 odmorišta i 20-ak objekata, od kojih je najznačajniji nadvožnjak preko željezničke pruge kod Andrijevaca dužine 673 m. Za dionicu su ishođene građevne i uporabne dozvole, ukupno njih 5, naglasio je Crnjak. 

Projektant je IPZ Zagreb, a radove su izvele tvrtke Hidroelektra niskogradnja, Viadukt, Strabag, Konstruktor inženjering, Osijek-Koteks, Cesta Varaždin, GIU-Slavonska niskogradnja, Zagorje Tehnobeton, Ingra i Đuro Đaković.

Visina cestarine za dionicu Ivanja Reka-Đakovo iznosi 88 kuna za osobna vozila.