HAT preuzima odgovornost za zajedničku uporabu izgrađene TK infrastrukture

Photo hat.jpg

Hrvatska agencija za telekomunikacije (HAT)  će 1. listopada 2006. preuzeti odgovornost za zajedničku uporabu izgrađene telekomunikacijske infrastrukture sukladno članku 22., Zakona o telekomunikacijama. Sukladno zakonu, Agencija će arbitrirati u slučaju kad nije utvrđen vlasnik telekomunikacijske infrastrukture ili ako vlasnik odbije sklopiti ugovor o zajedničkom korištenju infrastrukture s operatorom u zakonski predviđenom roku, a sve će operatore smatrati ravnopravnima.

HAT je na temelju kalkulacija i analiza utvrdio cijenu najma zajedničke izgrađene infrastrukture. Operatori će za najam telekomunikacijske infrastrukture novac uplaćivati na privremeni račun pri Hrvatskoj agenciji za telekomunikacije. Nakon što se nedvojbeno pravorijekom utvrdi vlasnik infrastrukture, novac će pripasti vlasniku.

U HAT-ovu cijenu nije uključena naknada za pravo služnosti, budući da ta naknada nije u nadležnosti Agencije. Smjernice iz Europe su u pravcu da se naknada za pravo služnosti odredi na razini države, a u korist lokalne i područne samouprave.

Agencija neće dopustiti ilegalno uvlačenje kabela u telekomunikacijsku infrastrukturu niti će tolerirati kršenje zakona. HAT je ustrojio vlastiti nadzor, a pored toga u Zagrebu i Varaždinu dogovorena je i definirana suradnja s komunalnim redarstvom o postupanju u slučaju neovlaštenog korištenja infrastrukture. Na uspostavljanju suradnje s ostalim gradovima stručnjaci HAT-a predano rade.

HAT podsjeća da je na internetskim stranicama Agencije tijekom kolovoza bila otvorena javna rasprava te da je upravo rasprava pomogla da se dođe do najboljeg modela, odnosno načina rješavanja lošeg stanja u naravi glede korištenja izgrađene telekomunikacijske infrastrukture. Prihvaćeni su dobri i kontruktivni prijedlozi koji upravo s 1. listopada postaju izvršni.

Sredinom rujna Agencija je od svih operatora zatražila dostavljanje podataka o već instaliranim kapacitetima. Operatori trebaju  HAT-u dostaviti podatke o trasama, zdencima, zauzetosti cijevi te ugovore o najmu.

Hrvatska agencija za telekomunikacije radi na uspostavljanju baze podataka o zajedničkoj izgrađenoj telekomunikacijskoj infrastrukturi. Naime, upravo prema Zakonu o telekomunikacijama Agencija ima obvezu poticati zajedničku uporabu izgrađene telekomunikacijske infrastrukture u svrhu zaštite zdravlja ljudi, zaštite okoliša i potreba primjerenijeg prostornog uređenja.