Dodijeljene WiMAX koncesije za Zagreb, Split i Rijeku

Photo j0351821.jpg

Dvije koncesije širokopojasnog bežičnog pristupa putem nepokretne telekomunikacijske mreže ili tzv. WiMAX tehnologije za Grad Zagreb dobile su tvrtke VIPnet te Odašiljači i veze (OiV), dok su takve koncesije za Splitsko-dalmatinsku te Primorsko-goransku županiju pripale tvrtkama Portus, Optima Telekom, WiMAX Telecom i OiV.

Odluke su to Vijeća Hrvatske agencije za telekomunikacije, koje je na današnjoj konferenciji novinarima priopćio predsjednik Agencije Gašper Gaćina.

WiMAX tehnologija je alternativa fiksnoj telefoniji, jer korisnik ne treba imati telefonski priključak na T-HT nego samo posebni WiMax uređaj, koji se priključuje na struju te spaja s računalom i telefonom. Putem te tehnologije korisnik može dobiti usluge širokopojasnog bežičnog pristupa Internetu te govorne i podatkovne usluge.

Za dodjelu ukupno 10 koncesija (dvije za grad Zagreb te po četri za navadene županije) Agencija je zaprimila ukupno 22 ponude.

Tvrtke WiMAX Telecom, Odašiljači i veze, Globalnet Grupa, Optima Telekom, VIPnet, T-HT i  Portus dale su ponude za sve tri regije, dok je za Grad Zagreb ponudu još dala i tvrtka Gradska mreža.

Pojašnjavajući izbor tvrtki za dodjelu tih koncesija Gaćina je naglasio da su one svojim ponudama uvjerile Vijeće da će graditi pristupne mreže koje će biti alternativa lokalnoj petlji T-HT-a, što je poticaj daljoj liberalizaciji hrvatskog telekom tržišta.

Isto tako, Gaćina i ostali članovi Vijeća uvjereni su da će to pridonijeti i porastu korištenja širokopojasnog pristupa, u čemu je Hrvatska u velikom zaostatku za zemljama EU-a.

Navedene koncesije daju se na razdoblje od pet godina, a naknada za prvu godinu rada, kako se čulo u Agenciji, kreće se od 135 tisuća do 270 tisuća kuna. Ona ovisi o određenom zemljopisnom području na kojem se pružaju telekomunikacijske usluge te o vrsti usluga. Za ostale godine obavljanja usluga naknada iznosi 0,1 posto od ukupnog prihoda ostvarenog pružanjem usluga za koje je koncesija dana.

Gaćina je istaknuo i da se početak rada i pružanje usluga po danas dodijeljenim koncesijama tvrtki koje su ih dobile očekuje od sredine svibnja do rujna iduće godine.

Ugovore o koncesijama tvrtke će s Agencijom potpisati nakon što prođu tehnički pregled Agencije.

Gaćina je danas najavio i da će natječaje za slične koncesije uskoro objaviti i za ostale hrvatske županije. (Hina)