Omogućen razvoj digitalnih medija u narednim desetljećima

Photo znak-hat-w.jpg

Bezuvjetna dodjela Hrvatskoj svih traženih frekvencija za digitalni radio i televiziju na međunarodnoj konferenciji o raspodjeli tih frekvencija, održanoj u Ženevi od polovice svibnja do 16. lipnja, omogućit će u nekoliko narednih desetljeća nesmetan razvoj digitalnih TV i radijski medija u Hrvatskoj, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Hrvatske agencije za telekomunikacije (HAT).

Dodjeljene frekvencije dio su novog digitalnog plana, koji predstavlja osnovu digitalnog televizijskog i radijskog odašiljanja u Europi i susjednim svjetskim regijama u duljem predstojećem razdoblju, rekao je državni tajnik u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Dražen Breglec.

Hrvatska, prema njegovim riječima, nakon dobivanja traženih frekvencija ima više nego dovoljno frekvencijskih resursa za potrebe digitalnih medija.

Dodjelom novih frekvencija u Hrvatskoj je moguć razvoj deset puta više TV programa na nacionalnoj razini, nego što ih ima sada, a gledatelji će imati bolji zvuk i sliku na svojim aparatima, dodao je Danijel Vidaković iz HAT-a, koji je bio član hrvatskog izaslanstva na konferenciji u Ženevi.

Nakon dobivanja frekvencija, kažu u HAT-u, predstoji podešavanje zakonske regulative i donošenje strategije razvoja digitalnih medija u Hrvatskoj.

Potpuni prelazak na digitalnu tehniku predviđen je na konferenciji u Ženevi za 2015. godinu, a Europska unija traži da to bude 2012. godine.

U HAT-u očekuju da će Hrvatska uspjeti ispoštovati taj rok, a dodjelu prve koncesije za uporabu frekvencije za digitalno odašiljanje očekuju u roku od godine dana.

Tvrtka Odašiljači i veze svojim je sustavom digitalnih TV odašiljača u pokusne svrhe već pokrila oko 75 posto stanovništva Hrvatske te omogućila kvalitetni prijam TV signala u suvremenoj digitalnoj tehnologiji. (Hina)