Reforme ključ ulaganja u željeznice

Photo 060221-hz1.JPG

Pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka za željeznički promet Branimir JerneićReforme željeznica u jugoistočnoj Europi ključne su za ulaganja u taj sektor, a ulaganja su uvjet razvoja i modernizacije, istaknuto je na konferenciji o razvoju željezničke infrastrukture u jugoistočnoj Europi koja je započela u Zagrebu.

Reforme moraju biti beskompromisne te tehnički i politički dobro pripremljene, jer samo projekti koji su plod takvih reformi mogu konkurirati za sredstva Europske investicijske banke (EIB), najvećeg financijera infrastrukturnih željezničkih projekata, kaže Axel Hoergaher iz EIB-a. Racionalizacija mreže, povećanje produktivnosti, smanjenje broja zaposlenih, strogo praćenje troškova, pa i zatvaranje pruga i željezničkih stanica, kriteriji su na temelju kojih EIB odobrava sredstva za prijavljene projekte, rekao je Hoergaher.

Prema njegovim riječima, stanje željezničke infrastrukture u zemljama jugoistočne Europe vrlo je loše i bez ulaganja u obnovu, toj infrastrukturi prijeti krah, pa ne treba zazirati od takvih radikalnih mjera. "Pa što ako se radnici bune, a stanice zatvaraju, one nisu svetišta", kaže Hoergaher naglašavajući da odlučnost u provedbi reformi mora biti ispred subvencija i beneficija koje su dovele do lošeg stanja infrastrukture. Po podacima koje je iznio, stopa udjela državnih subvencija za željeznice obrnuto je razmjerna njihovoj razvijenosti i uspješnosti, pa je, kao i neki drugi govornici, kao jedan od načina financiranja željeznica predložio javno privatno partnerstvo.

Postupnim smanjenjem državnih investicija u velike infrastrukturne projekte u cestogradnji, očekuje se povećanje ulaganja u željeznički sustav, izvijestio je pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka za željeznički promet Branimir Jerneić. Strateški cilj tih ulaganja je osposobljavanje Hrvatskih željeznica u paneuropskom željezničkom prometu u uvjetima otvorenog i liberaliziranog željezničkog tržišta, rekao je Jerneić. Prema podacima koje je iznio, iz proračuna se u naredne četiri godine za te svrhe planira izdvojiti 720 milijuna eura, a za razvoj lokalnih i regionalnih pruga 440 milijuna eura.

Trodnevna konferencija o investiranju u željeznice iz jugoistočne Europe održava se u organizaciji britanske tvrtke Russell Publising. Na njoj sudjeluju vodeći ljudi željezničkih poduzeća iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, Makedonije, Grčke, Austrije, Mađarske i Latvije te predstavnici industrije i financijskih institucija iz jugoistočne Europe i Europske unije.

Među temama su novi europski zakonodavni okvir za željeznice, javno-privatna suradnja i razvoj održivih prometnih sustava, granični nadzor, promet na petom i desetom željezničkom koridoru, uloga željezničkih poduzeća jugoistočne Europe u transeuropskom željezničkom poslovanju i druge teme.

Tijekom konferencije, željeznička industrija predstavit će svoje proizvode, a tvrtka Bombardier dovodi u Zagreb međugradski vlak Talent koji će biti izložen na zagrebačkom Glavnom kolodvoru.  (Hina)