Pad utrošenih minuta u fiksnoj telefoniji, porast u mobilnoj

Photo WEB_MOBITELI_S002.jpg

Hrvatski su građani u prvom ovogodišnjem tromjesečju manje koristili fiksne telefone nego u istom lanjskom razdoblju, ali su nastavili 'pojačano' telefonirati s mobilnih telefona što pokazuju i najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku po kojima je u fiksnoj telefoniji (T-HT-a) utrošeno 5,7 posto manje minuta, dok je u mobilnim mrežama (T-Mobile i VIPnet) utrošeno 12,5 posto više minuta.

Ukupno je u fiksnoj telefonskoj mreži u Hrvatskoj tijekom prva tri mjeseca ove godine (siječanj-ožujak) utrošeno 2,6 milijardi minuta, dok je u dvije mobilne mreže ostvaren 541 milijun minuta.

Većina ovogodišnjih minuta u mobilnim mrežama, 517 milijuna, utrošena je u unutrašnjem prometu, čime je u odnosu na prvo tromjesečje 2004. zabilježen porast od 12,9 posto.

U međunarodnom je prometu pak ostvareno povećanje utrošenih minuta u mobilnim mrežama od 4,3 posto, sa 24 milijuna minuta.

Prvi put Državni zavod donosi i usporedne podatke o SMS (tekstualnim) i MMS (multimedijalnim/ slika, ton) porukama u hrvatskim mobilnim mrežama, kojih je ukupno od siječnja do kraja ožujka ove godine poslano 580 milijuna ili 5,6 posto više nego u istom razdoblju 2004.

Od toga je većina ili 578 milijuna bilo SMS poruka, što je porast od 5,5 posto, dok je slanjem 2 milijuna MMS poruka zabilježen 100 postotni porast u odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje.

Pritom treba naglasiti da su oba mobilna operatera zbog slabijeg korištenja te usluge u prva tri mjeseca ove godine imali 'akcijsko', skoro duplo sniženje cijena slanja MMS poruka u odnosu na lani.

Krajem prošle godine u Hrvatskoj je bilo ukupno oko 2,8 milijuna korisnika mobilne telefonije, od kojih je oko 1,53 milijuna imao T-Mobile, a oko 1,3 milijuna VIPnet.

Po podacima dobivenim krajem prošlog tjedna iz T-Mobilea u prva tri mjeseca ove godine zabilježili su rast korisnika na 1,55 milijuna, dok se u VIPnetu nisu mogli doznati novi podaci.

S obzirom na fiksnu telefoniju pak, u za sada još jedinoj hrvatskoj fiksnoj telefonskoj mreži T-HT-a, po podacima Državnog zavoda vidljivo je da su tijekom prva tri ovogodišnja mjeseca korisnici manje telefonirali i u unutrašnjem i u međunarodnom prometu.

U unutrašnjem su prometu tako utrošili 5,7 posto ili 2,5 milijuna minuta manje, dok su telefoniranjem iz hrvatske fiksne mreže u inozemstvo utrošili 52 milijuna minuta ili 3,7 posto manje nego u lanjskom prvom tromjesečju.

U fiksnoj T-HT-ovoj telefonskoj mreži (T-Com) krajem prošle godine bilo je nešto malo više od 1,67 milijuna korisnika, što je u odnosu na 2003. bio pad od 0,45 posto. (Hina)