Vlada: Zakon o potvrđivanju sporazuma o uspostavi Funkcionalnog bloka zračnog prostora Središnje Europe

Photo VRH-ulaz.jpg

Vlada RH je na današnjoj sjednici uputila u saborsku proceduru nacrt konačnog prijedloga Zakona o potvrđivanju Sporazuma o uspostavi Funkcionalnog bloka zračnog prostora Središnje Europe (FAB CE).

Uspostava funkcionalnih blokova zračnog prostora je dio inicijative Europske unije o uspostavi jedinstvenog neba, čemu je cilj optimizacija i poboljšanje zračnog prometa u Europi. Sporazum je potpisan 5. svibnja 2011. u Brdu kod Kranja, u Sloveniji.

U Europi postoji 9 takvih inicijativa, a RH pripada jednom od takvih blokova tzv. FAB CE inicijativi, čije su države ugovornice predmetnog Sporazuma, osim Hrvatske, Austrija, Bosna i Hercegovina, Češka, Mađarska, Slovačka i Slovenija.

Bitna pitanja koja su obuhvaćena ovim Sporazumom odnose se na integraciju zračnog prostora, upravljanje zračnim prostorom, pružanje usluga u zračnoj plovidbi te nadzor sigurnosti zračnog prometa.

Krajnji cilj jest integracija zračnog prostora, smanjenje operativnih troškova korisnicima te time i smanjenje troškova krajnjim korisnicima (putnicima), smanjenje emisija ugljičnog dioksida, povećanje kapaciteta i smanjenje kašnjenja na svim razinama odvijanja zračnog prometa.

Potvrđivanjem navedenog Sporazuma RH postaje dio suvremenog i uređenog sustava civilnog zračnog prometa gdje su sigurnost, zaštita i prava putnika pri samom vrhu prioriteta.

Organiziranje zračnog prostora RH u funkcionalni blok zračnog prostora je jedno od mjerila za zatvaranje poglavlja 14 Prometna politika u pristupnim pregovorima RH za članstvo u EU.