Parafiran bilateralni Sporazum o zračnom prometu sa Sirijskom Arapskom Republikom

Photo zracnipromet-pu-dbk.JPG

Dvostrani Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sirijske Arapske Republike o zračnom prometu parafiran je u Damasku 23. studenog temeljem Vladine odluke o pokretanju postupka za njegovo sklapanje u veljači ove godine.

Navedeni parafirani Sporazum, koji bi u najskorije vrijeme trebalo i službeno potpisati i ratificirati, predstavlja pretpostavku za uvođenje izravnih zračnih linija između dvije zemlje obzirom na interes INA Crosco i Croatia Airlinesa. Parafirani Sporazum predviđa primjenu njegovih odredbi na privremenoj osnovi tj. i prije njegovog službenog stupanja na snagu.

Naime, djelatnici INA Crosco, čiji se broj u Siriji trenutno kreće između 400 i 500, već niz godina uspješno obavljaju istraživačke radove na pronalaženju nafte i plina koje i eksploatiraju na naftnim poljima u okolici drevnog grada Palimire. Grupe tih djelatnika sada se izmjenjuju svakih petnaest dana koristeći prometne usluge Croatia Airlines na osnovu međusobnog charter sporazuma o zakupljivanju letova između Zagreba i Damaska.

Šef hrvatske pregovaračkog izaslanstva ispred RH bio je Pero Bilas, pomoćnik ministra za zračni promet, dok je izaslanstvo Sirijske Arapske Republike predvodio Faiez Aisa, generalni direktor Uprave civilnog zrakoplovstva pri Ministarstvu prometa.

Nakon parafiranja Sporazuma hrvatsku pregovaračku delegaciju u Damasku je primio osobno i ministar prometa Sirijske Arapske Republike, Dr Eng. Yarob S. Badr koji je također je istaknuo da se nada da će se izravna zračna linija između dviju zemalja uspostaviti u što skorije vrijeme. Ministar Badr pri tome se zanimao i za suradnju u svim drugim oblicima prometa.