Proslava Dana Hrvatskih željeznica

Photo gk040810dstanicic050.jpg

Središnji događaj ovogodišnje proslave Dana Hrvatskih željeznica, na kojem će sudjelovati i ministar Božidar Kalmeta, bit će puštanje u rad novosagrađene praonice teretnih vagona i vagonskih cisterni u Slavonskom Brodu ovaj četvrtak.

Trodnevna proslava započinje sutra, a paralelno će se održavati u Zagrebu i Slavonskom Brodu.

Tijekom prvog dana obilježavanja Dana HŽ-a otvorit će se izložba slika članova Udruge željezničara slikara »Plavo svjetlo« Zagreb u muzeju brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu.

Članovi Uprave HŽ-a i UBDR HŽ-a položit će vijenac ispred središnjega križa na groblju Mirogoj u spomen željezničarima poginulima tijekom Domovinskoga rata u srijedu, a u podne na zagrebačkom Glavnom kolodvoru bit će predstavljeni prigodni prospekti i otvorit će se izložba fotografija o zgradi Zagreb Glavnog kolodvora. U poslijepodnevnim satima u galeriji „U predvorju“ otvorit će se izložba »Rimska vojnička diploma iz Slavonskog Broda« iz fundusa Muzeja brodskog Posavlja.

Paralelno s time u Slavonskom Brodu u koncertnoj dvorani osnovne glazbene škole »Ivan Zajc« održat će se koncert puhačkih orkestara »U susret Danu HŽ-a« na kojem će nastupiti puhački orkestar »Željezničar« iz Slavonskoga Broda i Gradsko-željezničarska limena glazba Sisak.

Na sam Dan Hrvatskih željeznica u četvrtak, 5. listopada predstavnici Vlade, Sabora, gospodarstvenika i Uprave HŽ-a položit će vijenac na spomen-obilježje željezničarima poginulima tijekom Domovinskoga rata na željezničkom kolodvoru u Slavonskom Brodu. Istoga dana održat će se i izložba te predstavljanje vozila obnovljenih u HŽ-ovoj tvrtki kćeri RPV d.o.o. Slavonski Brod.

Hrvatske željeznice svake godine 5. listopada slave Dan Hrvatskih željeznica.  Taj dan odabran je u znak sjećanja na odluku Hrvatskoga sabora od 5. listopada 1990. da se osnuju Hrvatske željeznice i da se sve pruge na području Republike Hrvatske prvi puta stave pod istu upravu. Do tada su pruge na području Istre bile pod upravom Željezničkoga gospodarstva Ljubljana, a pruga Ploče - Metković i pruga Vrpolje - Šamac pod upravom Željezničkoga transportnog poduzeća Sarajevo.