Zamjenik ministra Miro Škrgatić u nastupni posjet primio veleposlanicu Australije

Photo nsl ZM-AUSTRAL 7-4_16.JPG
Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Miro Škrgatić danas je u sjedištu Ministarstva u nastupni posjet primio veleposlanicu Australije u Republici Hrvatskoj  NJ.E. Susan Cox, te konzularnu službenicu iz Veleposlanstva Renatu Buljubašić.

„Prije svega želio bih Vam poželjeti dobrodošlicu u ime ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, i Ministarstva, te izraziti čast i zadovoljstvo zbog Vašeg posjeta. Vaš posjet odlična je prilika, koja nam pruža mogućnost upoznavanja te međusobnog predstavljanja aktivnosti i djelovanja iz domena institucija koje predstavljamo,a time naravno i otvara nove mogućnosti za suradnje u budućnosti.“. - u pozdravnom je obraćanju rekao zamjenik ministra Miro Škrgatić.

Nakon pozdravnih riječi, zamjenik ministra Škrgatić u uvodnom je dijelu ukratko predstavio sami ustroj Ministarstva, i sažeti pregled aktivnosti i djelovanja unutar resora koje pokriva, a također osvrnuo se i na aktualne infrastrukturne projekte, te predstavio odgovarajuće modele suradnje vezano za spomenute projekte.

„Ovom prigodom istaknuo bih infrastrukturne projekte od iznimnog značaja za Republiku Hrvatsku. Jedan od njih  svakako je Luka Rijeka, dakle jedan integralni projekt koji obuhvaća tri elementa, željezničku prugu od Rijeke do mađarske granice, novu kontejnersku luku na otoku Krku, te pripadajući most sa željezničkom prugom do te luke. U okviru značajnih projekta koje sam spomenuo svakako se nalazi projekt kanala Sava - Dunav, sa pripadajućom riječnom lukom, te Pelješki most. Kada govorimo o infrastrukturnim projektima, svakako je važno napomenuti i odgovarajuće modele suradnje za  spomenute projekte, a to su koncesije na duži niz godina, javno - privatno partnerstvo, te klasičan komercijalni model suradnje.“. - naglasio je zamjenik ministra Miro Škrgatić. Također, osvrnuo se i na planove vezano za modernizaciju zračnih luka u Republici Hrvatskoj, te na važnost pronalaženja odgovarajućeg strateškog partnera nacionalnom avioprijevozniku, tvrtki Croatia Airlines.

Veleposlanica Australije NJ.E. Susan Cox složila se da su navedeni projekti svakako projekti od velikog potencijala, kako za Republiku Hrvatsku, tako i za sve one koji će na bilo koji način doprinijeti i sudjelovati u realizaciji istih. Također, istaknula je kako veoma cijeni izazove koji su stavljeni pred Ministarstvo, jer je svakako riječ o vrlo kompleksnim projektima, čija realizacija nije lagana.

Tom prigodom osvrnula se i na brojnost hrvatske dijaspore u Australiji, te naglasila kako su neke od najpoznatijih građevinskih tvrtki  u Australiji, koje su sudjelovale u realizaciji velikog broja infastrukturnih projekata, upravo u vlasništvu hrvata.  Također, mogućnost intezivnijeg povezivanja hrvatske Vlade  s hrvatskom dijasporom u Australiji, te ostvarivanje što većeg broja kontakata i komunikacije vidi kao kao priliku za otvaranje novih mogućnosti za dobrobit Republike Hrvatske.

Sudionici susreta iskazali su obostrano zadovoljstvo održanim sastankom, te otvorenost za buduće suradnje.