Pelješki most najznačajniji je i najveći infrastrukturni projekt u Hrvatskoj sufinanciran iz proračuna Europske unije

  • Slika /Vijesti/2017/06 lipanj/1 lipnja/Pressica Žalac i Butković/6.jpg

Po završetku današnje sjednice Vlade, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković održali su konferenciju za medije na temu financiranja i izgradnje Pelješkog mosta. 

Ministrica Gabrijela Žalac izvijestila je da je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije zaprimilo pismo povjerenice za regionalnu politiku Europske komisije Corine Crețu, povodom donošenja odluke Europske komisije o financiranju izgradnje Pelješkog mosta. Istaknula je da je riječ o najvećem infrastrukturnom projektu u Republici Hrvatskoj, koji je sufinanciran sredstvima Europske unije. „Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za ovaj strateški važan projekt bit će potpisan 7. lipnja u Bruxellesu“, kazala je ministrica Žalac.
 
I ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je ovu vijest važnom za sve građane Republike Hrvatske, osobito za one koji žive u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, jer više neće morati prelaziti preko teritorija druge države. „Osim toga, gužve na prijelazima u Neumu, postat će prošlost“, kazao je ministar.
 
 „Projekt cestovne povezanosti s Južnom Dalmacijom najznačajniji je infrastrukturni projekt, o kojem se dugo godina govorilo i koji se dugo pripremao“, istaknuo  je Butković i dodao da su u posljednjih godinu dana sve aktivnosti oko Pelješkoga mosta intenzivirane.
 
Kazao je da je upravo završio prvi krug natječaja za izvođača radova te da je u drugi krug ušlo osam izvođača. Najkasnije u rujnu ove godine, izvođač radova bit će odabran i nakon toga  će radovi na Pelješkome mostu i započeti. Ministar Butković je naveo da se projekt sastoji od tri faze: izgradnje samoga mosta duljine 2,4 km, izgradnje pristupnih cesta u duljini od oko 12 km, dok je treća faza izgradnja stonske obilaznice. Čitav projekt trebao bi biti dovršen do 2021/2022. godine.
 
Istaknuo je da izgradnjom Pelješkoga mosta Hrvatska napokon spaja svoj teritorij te da je sa susjednom Bosnom i Hercegovinom sve dogovoreno.
 
,,BiH će ostvariti svoje pravo neškodljivog prolaza ispod Pelješkoga mosta, iskomunicirane su sve karakteristike po visini mosta (55 metara) i širini raspona, a nakon izgradnje Pelješkoga mosta s BiH ćemo razviti i neke druge projekte'', dodao je ministar Butković.
 
Zahvalio je svima koji su radili na pripremi projekta, u prvom redu investitoru, Hrvatskim cestama, koje su vodile čitav postupak i pripremu projektne dokumentacije i rješavanje imovinsko-pravnih odnosna, kao i svima koji su na projektu radili u oba ministarstva. Ponovio je da vrijednost projekta „Cestovno povezivanje s Južnom Dalmacijom“ iznosi 420,3 milijuna eura, a Europska će ga unija sufinancirati u iznosu od  357 milijuna eura.
 
Ministar je podsjetio da je samo sektoru prometa u posljednja dva mjeseca potpisano nekoliko velikih projekata u ukupnom iznosu od 3,5 milijardi kuna, od čega su dvije milijarde kuna bespovratne. To su projekti nastavka izgradnje Zračne luke Dubrovnik, u unutarnjoj plovidbi izgradnja terminala za pretovar rasutih tereta u Luci Osijek, nastavak financiranja projekta Dugo Selo-Križevci, projekt Gradac-Sv. Ivan Žabno te još dva velika željeznička projekta - Zaprešić-Zabok u vrijednosti oko 600 milijuna kuna i Vinkovci-Vukovar u vrijednosti od 528 milijuna kuna.
 
„Krajem ove godine, imat ćemo 7,6 milijardi kuna samo u sektoru prometa, što predstavlja 80% sredstava iz operativnoga programa predviđenog za promet“, dovršio je svoje izlaganje ministar Oleg Butković.

Pisane vijesti | Gabrijela Žalac