Vlada: Usvojen Prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Odluke o davanju suglasnosti na prijedlog modela monetizacije javnog duga vezanog uz društva Hrvatske autoceste d.o.o. i Autocesta Rijeka – Zagreb d.d., kroz dodjelu koncesije za upravljanje i održavanje autocesta

Photo VRH-ulaz.jpg
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Odluke o davanju suglasnosti na prijedlog modela monetizacije javnog duga vezanog uz društva Hrvatske autoceste d.o.o. i Autocesta Rijeka - Zagreb d.d., kroz dodjelu koncesije za upravljanje i održavanje autocesta.

Podsjetimo, na sjednici Vlade održanoj dana 4. srpnja 2013. godine, usvojena je Odluka o davanju suglasnosti na prijedlog modela monetizacije javnog duga vezanog uz društva Hrvatske autoceste d.o.o. (HAC) i Autocesta Rijeka - Zagreb d.d. (ARZ) kroz dodjelu koncesije za upravljanje i održavanje autocesta. Navedenom Odlukom Vlada Republike Hrvatske dala je suglasnost Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture na prijedlog monetizacije javnog duga vezanog uz društva Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka - Zagreb te je isto zaduženo za provedbu javnog nadmetanja radi dodjele koncesije za upravljanje i održavanje autocesta kojima upravljaju spomenuta društva.

S obzirom da je nakon navedene Odluke, podnesen zahtjev za raspisivanje državnog referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju te postoji mogućnost da se kroz referendum onemogući nastavak monetizacije javnog duga vezanog uz društva HAC i ARZ po koncesijskom modelu, Vlada RH ovom Odlukom stavlja van snage Odluku od 4. srpnja 2013. godine.

Formalno, postupak dodjele koncesije je još uvijek u tijeku dok Vlada RH ne stavi izvan snage Odluku o monetizaciji javnog duga dodjelom koncesije.