Ministarstvo pomorstva prometa i infrastrukture sudjelovalo u proslavi Dana Europe

Photo dan_europe_nsl.jpg
Ispred Kuće Europe na adresi Augusta Cesarca 4 u Zagrebu je danas svečano obilježen Dan Europe u zajedničkoj organizaciji Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj, Ureda za informiranje Europskog parlamenta i Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

U proslavi Dana Europe sudjelovale su i brojne državne institucije koje su u okviru EU sajma, na čak petnaest info pultova, građanima željele predstaviti projekte i programe u kojima sudjeluju te djelokrug svojega rada u okviru europskih poslova.

Građani su se tako mogli informirati i o projektima koji se provode u okviru Operativnog programa promet 2007.-2013., a koji se odnose na modernizaciju željezničke infrastrukture u Republici Hrvatskoj, pripremu projekata u ostalim prometnim sektorima, na unaprjeđenje unutarnjih plovnih putova u RH, te o projektima kojima se kroz Tehničku pomoć operativnoj strukturi u upravljanju Operativnim programom pruža pomoć u vidu jačanja kapaciteta, kao i pripremi strateških dokumenata za područje prometa.

Operativni program Promet, kojeg provodi Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture vrijedan je oko 278 milijuna eura i sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U provedbi je trenutno 16 ugovora, dok ih je 11 završeno i 7 u pripremi. U tijeku je i raspisivanje natječaja za pripremu projektne dokumentacije za potencijalne projekta u ostalim prometnim sektorima, koje Sektor za fondove EU pri Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, raspisuje na mjesečnoj razini, a potencijalnim korisnicima dostupni su na centralnom webu Ministarstva www.mppi.hr, te na www.strukturnifondovi.hr .

Proslava je svečano otvorena u 11 sati pozdravnim govorima ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, voditelja Predstavništva Europske komisije Branka Baričevića, voditeljice Ureda za informiranje Europskog parlamenta Violete Staničić te govorom veleposlanice Grčke Eleni Gerokostopolou.

U svom pozdravnom govoru ministrica Vesna Pusić istaknula je kako je iznimna čast biti zemlja članica EU, ali istovremeno i velika odgovornost, kojoj smo dorasli, što ćemo svakako pokazati na predstojećim izborima, ali i svakodnevno u budućnosti. Također, Vesna Pusić je pozvala  građane da se u što većem broju odazovu na izborima za EU parlament, 25. svibnja, te naglasila kako je važno što se u ovom slučaju mogu birati konkretni pojedinici, a ne samo stranačke liste, te dodala da nije nevažno tko će donositi zakone po kojima ćemo živjeti.

Voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta Violeta Staničić tom je prilikom istaknula: „Imam samo jednu poruku, a to je da na predstojećim izborima za Europski parlament, koji će se održati 25. svibnja izađete u što većem broju i odlučite tko će nas predstavljati. Spomenuti izbori od izuzetnog su značaja, izbori su to za 28 zemalja članica, i za oko 400 milijuna građana.“

Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije pozdravio je prisutne, dok se veleposlanica Grčke Elena Gerokostopolou zahvalila građanima na velikom odazivu.

Nakon uvodne svečanosti, a paralelno s izložbom na info pultovima održavao se cjelodnevni zabavni program kroz koji se građanima željelo približiti projekte koji se financiraju u okviru strukturnih i investicijskih fondova, te predstaviti mogućnosti koje im se kroz njih nude. Prilika je to bila za sudjelovanje u radionicama za djecu i mlade, nastupima DJ-a i zbora Cantores Sancti Marci, ali i za takozvani Speed dating.

Speed dating je od 14.30 održan s kandidatima s liste za izbore za Europski parlament, u kojem su građani u unakrsnom ispitivanju mogli doći do informacija koje ih zanimaju. Organizirao ga je Ured za informiranje Europskog parlamenta, a svoj doprinos u organizaciji dali su i Hrvatska urbana mreža, Hrvatsko debatno društvo i Vijeće učenika Grada Zagreba. Predstavnici Ureda za ravnopravnost spolova RH predstavili su Program zajednice za zapošljavanje i socijalnu solidarnost – PROGRESS te projekt „Moj glas protiv nasilja“, koji su sufinancirani EU sredstvima, a predstavnici Ministarstva gospodarstva predstavili su web portal Your Europe i Europski potrošački centar Hrvatska.

U večernjim satima za sve građane Zagreba organiziran je glazbeni koncert na kojem će nastupati Neno Belan i Fiumensi.
 
FOTOGALERIJA