Ministar Siniša Hajdaš Dončić primio 14 voditeljica projekata obnove željezničke infrastrukture

Photo nsl minSHD-HZINFR 20-9_13.JPG
U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture ministar Siniša Hajdaš Dončić danas je primio 14 inženjerki građevine, geodezije i arhitektice koje u HŽ Infrastrukturi vode timove i milijunske poslove projektiranja i građenja željezničke infrastrukture koja doživljava intenzivnu preobrazbu.

Ministar je odlučio pozvati na druženje i razgovor voditeljice iz HŽ Infrastrukture budući je tamo zaposleno najviše žena na voditeljskim odgovornim pozicijama među svim prometnim područjima.

„Zbog važnosti projekata koje vode ovih 14 inženjerki, ali i njihovog pravilnog vođenja, ovisit će i učinkovitost realizacije i uspješnost projekata kojima se provodi obnova željezničke infrastrukture.

U idućim godinama u obnovu željezničke infrastrukture planira se uložiti oko 3 milijarde eura.“ – rekao je ministar Hajdaš Dončić prilikom primanja voditeljica te dodao da će do 2020. godine hrvatska željeznička mreža doživjeti svoj preporod. „Ne samo zbog velikih ulaganja u obnovu i izgradnju pruga, kolosjeka, mostova, kolodvora i stajališta nego i zbog zalaganja svih uključenih. Zato bi danas iskoristio priliku da zahvalim i pružim svu moguću potporu i podršku ovim voditeljicama u njihovom radu.“ – dodao je ministar.

Voditeljice iz HŽ Infrastrukture također su iskoristile priliku i zahvalile ministru na pozivu i druženju, budući je ovo prvi puta da prvi put da se tako nešto dogodilo, a u znak sjećanja ministar Hajdaš Dončić svakoj ponaosob darovao je poklon. Ručno izrađen broš samo za ovu priliku,  dobilo je svih 14 žena, a rađene su prema njihovim poslovnim biografijama.

Tako su projektantice pruga na svojim broševim dobile simbolično prikazane kolosijeke i pruge, voditeljice obnove mostova i kolodvora, mostove, nadstrešnice i simbolični prikaz zgrada koje grade.

Modernizacija i obnova pruga kojom će se postupno nadograđivati europska TEN-T željeznička mreža na koridorima Vb i X, koji prolaze Hrvatskom, a s ciljem kvalitetnog povezivanja države s europskim željeznicama, jedan je od prioriteta programskog dokumenta prometnog razvoja RH - Operativnog programa Promet 2007 – 2013 (OPP).

U željezničku infrastrukturu iz OPP-a u istom je razdoblju iz EU fondova uloženo 260.746.446,00 milijuna eura. Do 2017. predviđeno je ulaganje više od tri milijardi eura, većim dijelom iz sredstava fondova EU, a HŽ Infrastruktura samo u ovoj godini, iz vlastitih sredstava u remont, održavanje i izgradnju novih pruga ulaže dvije milijarde kuna.
 
FOTOGALERIJA