Ministarstvo radi na prijedlogu izmjene Zakona o cestama kako bi se vozila sa prednošću prolaza oslobodilo plaćanja cestarine

Photo A1_14.jpg
Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture radi na prijedlogu izmjene Zakona o cestama članak 88., koji regulira iznimke od plaćanja naknade i cestarine. Intencija prijedloga izmjena navedenog članka je da se oslobađanja od plaćanja cestarine u Zakon uključe i one grupe vozila koje autocestu koriste u hitnim intervencijama, aktivnostima spašavanja života i imovine.

Naime, aktualnim Zakonom o cestama plaćanja cestarine oslobođene su samo osobe s određenim postotkom tjelesnog oštećenja, dok vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila i druga, koja su u hitnim intervencijama spašavanja života i imovine nisu oslobođena plaćanja cestarine. Istodobno, višegodišnja praksa upravitelja autocestama je bila da se tim vozilima kad imaju uključene svjetlosne i zvučne signale, tzv. rotirke, osim prava prvenstva prema reguliranom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ne naplaćuje cestarina.

Intencija je Ministarstva da izmjenom Zakona o cestama, koji i regulira pitanje naplate cestarina, kroz pravnu legislativu omogući oslobođenje od plaćanja cestarine upravo onima koji jesu u hitnim intervencijama, spašavaju živote i imovinu. Radi se o hitnoj pomoći, vatrogascima i ostalim cestovnim vozilima sa prednošću prolaza.

Valja napomenuti kako je u dosadašnjoj praksi propuštanja vozila s uključenom svjetlosnom i zvučnom signalizacijom upravo zbog nedorečene zakonske regulative bilo i puno zloporaba.