Osigurano 20 milijuna kuna pomoći općinama i gradovima za održavanje cestovne pristupačnosti tijekom zimske sezone

Photo nsl MIN-JLS-HC 1-12_16.JPG
Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković održao je jučer, 1. prosinca radni sastanak sa predstavnicima općina i gradova te Hrvatskih cesta vezano uz raspodjelu osiguranih 20 milijuna kuna proračunskih sredstava koja će se namjenski utrošiti tijekom predstojećih zimskih mjeseci s ciljem održavanja prohodnosti na cestovnihm i prometnim pravacima između naselja, općina i gradova, poglavito u brdsko - planinskom području, čiji stanovnici su redovito prometno izolirani te izloženi raznim ugrozama ili pogibeljima tijekom zimskih mjeseci uslijed većih sniježnih nanosa na prometnicama koje nisu bile obuhvaćene planovima čišćenja županijskih uprava za ceste, kao niti planovima jedinica lokalnih samouprava zbog manjka namjenskih proračunskih sredstava.

Uz ministra Olega Butkovića sastanku sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave sa područja Ličko - senjske, Primorsko - goranske i Zadarske županije nazočio je i pomoćnik ministra, Alen Gospočić te direktor Hrvatskih cesta d.o.o., Josip Škorić.

„Osiguranih 20 milijuna kuna iz Državnog proračuna RH utrošiti će se namjenski prema poslovome planu koji će pripremiti Hrvatske ceste i temeljem propisanih kriterija koji će biti uvjet svakoj općini i gradu za realizaciju tih sredstava kroz transparentne nabave. Ova sredstva osigurana su u pravi trenutak i to isključivo kao nužna pomoć jedinicama lokalnih samouprava, poglavito u brdsko - planinskim područjima čiji žitelji trpe velike štete i opasnosti uslijed nemogućnosti korištenja cesta i puteva u zimskim mjesecima. Te prometnice nažalost do danas nisu uvrštene u planove održavanja i čišćenja zbog cijeloga niza razloga, ponajviše zbog činjenice da je velika većina takvih prometnica nerazvrstana te za njihovo zimsko održavanje nije bilo sredstava u siromašnijim proračunima općina i gradova. Od sada će taj problem biti kvalitetno rješen zahvaljujući osiguranim sredstvima.“. - rekao je ministar Butković te naglasio kako će se namjenska proračunska sredstva u navedenom iznosu ubuduće osiguravati na godišnjoj razini, sukladno potrebama općina i gradova.

Sastanak je održan u resornome Ministarstvu na inicijativu ministra Olega Butkovića vezano uz rapsodjelu namjenskih proračunskih sredstava za interventna održavanja cesta i putova tijekom zimskih mjeseci, a koji nisu obuhvaćeni planovima županijskih uprava za ceste na područjima od Sjeverne Dalmacije, Gorskoga kotara i Like do Slavonije.

Predstavnici gradova i općina pozdravili su izdvajanje proračunskih sredstava te su izrazili zadovoljstvo pozivom na radni sastanak te činjenicom da je gradovima i općinama po prvi puta omogućeno aktivno sudjelovati u radu sa središnjom Državom i državnim tvrtkama u traženju rješenja za probleme na lokalnoj razini.