Ministar Oleg Butković svečano potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje izgradnje Pelješkog mosta

Photo nsl MIN-MPELJ-DU 13-6_17.JPG
Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje projekta „Cestovno povezivanje s južnom Dalmacijom“, kojim je predviđena izgradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta danas je u Dubrovniku svečano supotpisao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Tomislavom Petricem i direktorom Hrvatskih cesta d.o.o., Josipom Škorićem.

Svečanom potpisivanju Ugovora koje je održano u dubrovačkom hotelu Valamar Dubrovnik President nazočili su župan Dubrovačko - neretvanske županije, Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Grada Dubrovnika, Mato Franković, bivši predsjednik Hrvatskog sabora, Luka Bebić te suradnici ministra Butkovića ispred resornog Ministarstva, državni tajnik za infrastrukturu, Tomislav Mihotić, pomoćnici ministra Josip Bilaver i Alen Gospočić te saborski zastupnici i brojni ugledni građani i žitelji Grada Dubrovnika i Županije.

Ukupna vrijednost Ugovora kojim će se Hrvatskim cestama d.o.o. dodijeliti sredstva za izgradnju Pelješkog mosta iznosi 420,3 milijuna eura.

Podsjetimo, Europska je komisija 7. lipnja 2017. godine donijela Odluku o financiranju projekta Cestovnog povezivanja s Južnom Dalmacijom u maksimalnom iznosu od 85 posto, odnosno sufinancirat će ga s 357 milijuna eura, a sljedeći je korak upravo potpisivanje Ugovora o dodjeli sredstava.

Izgradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta omogućit će neometan protok ljudi i roba te skratiti vrijeme putovanja od Dubrovnika do Splita, smanjiti negativne posljedice ulaska Hrvatske u Schengenski prostor i pružiti trajnu prometnu povezanost između razdvojenih teritorija Republike Hrvatske.