Ministar Oleg Butković održao sastanak s kosovskim ministrom zaštite okoliša i prostornog uređenja Feratom Shalom

Photo nsl MIN-RKOS 14-3_17.JPG
Jučer je u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture održan sastanak ministra Olega Butkovića s ministrom zaštite okoliša i prostornog uređenja Republike Kosovo Feratom Shalom.

Na sastanku su ispred resornoga Ministarstva sudjelovali državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić, državna tajnica Nikolina Brnjac, savjetnik ministra Igor Radić te Zoran Kostić, viši stručni savjetnik u Samostalnoj službi za europske poslove.

U uvodnom dijelu sastanka ministar Butković upoznao je ministra Shalu s djelokrugom rada Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kao i iskustvom koje Ministarstvo ima po pitanju pripreme velikih investicijskih projekata i apsorpcije EU financijskih sredstava.

Na početku svojeg izlaganja ministar Shala se zahvalio na pruženom gostoprimstvu te pozvao ministra Butkovića da posjeti Republiku Kosovo. Pritom je istaknuo kako između dviju država postoji značajan potencijal za unaprjeđenje međusobnih odnosa posebno u dijelu razmjene iskustava i znanja koje Republika Hrvatska ima po pitanju prostornog planiranja, zaštite okoliša, izgradnje i upravljanja prometnom infrastrukturom. Naime, Kosovo u sljedećem razdoblju namjerava povezati svoje autoceste s paneuropskim koridorima, pri čemu očekuje značajna ulaganja, kroz EU fondove, za izgradnju željezničke infrastrukture, a koja je u ovom trenutku djelomično izvan funkcije.

Ministar Butković je potvrdio spremnost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za unaprjeđenjem daljnje suradnje, s naglaskom na razmjenu iskustava i znanja hrvatskih i kosovskih stručnjaka u izgradnji kosovske mreže autocesta. Istaknuo je kako će dio stručnjaka koji su radili na pripremi i provedbi projekata vezanih za izgradnju hrvatskih autocesta biti angažiran na realizaciji željezničkih investicija za koje su ove godine planirana značajna financijska sredstva iz EU.

Ministar Shala iskazao je interes za angažiranjem hrvatskih stručnjaka, posebno u dijelu usklađivanja pravnih propisa Republike Kosovo s pravnim propisima Europske unije. Pritom je naveo primjer Instituta za prostorno planiranje Republike Kosovo koji trenutno uspostavlja sustav interaktivnih karata, i u čijem radu  aktivno sudjeluju hrvatske institucije. Na kraju je dodao kako će Republika Kosovo pismenim putem dostaviti prijedloge resornim ministarstvima u RH za uspostavom konkretne suradnje, a što je ministar Butković u svojem izlaganju i podržao.

Istaknimo kako je ministar Shala sastanak iskoristio i za najavu hrvatsko-kosovskog gospodarskog foruma, koji će se održati u svibnju u Prištini, i na koji su pozvani svi zainteresirani hrvatski gospodarstvenici.