Ministar Oleg Butković susreo se sa delegacijom kineske Nacionalne komisije za razvoj i reforme na temu suradnje u ključnim infrastrukturnim projektima

Photo nsl MIN-NDRC 24-2_16.JPG
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Oleg Butković susreo se danas sa NJ. E. Deng Ying, ambasadoricom Narodne Republike Kine u Hrvatskoj i Wang Jianjunom, šefom kineske Nacionalne komisije za razvoj i reforme (NDRC) u okviru radnoga posjeta Republici Hrvatskoj.

Uz ministra Olega Butkovića sa hrvatske strane sastanku su nazočili pomoćnici ministra Alen Gospočić, Uprava za cestovni i željeznički promet i infrastrukturu, Jure Šarić, Uprava zračnog prometa, elektroničkih komunikacija i pošte, Alen Gerek, Uprava za proračun i financije, načelnik Uprave sigurnosti plovidbe, Joško Nikolić i načelnica Sektora upravljanja pomorskim dobrom, lučkim i koncesijskim sustavom Nina Perko, te direktori i predstavnici trgovačkih društava unutar djelokruga Ministarstva, Renata Suša, predsjednica Uprave „HŽ Infrastrukture“, Davor Mihovilić, predsjednik Uprave „Hrvatske autoceste“, Josip Šala, predsjednik Uprave „Autoceste Rijeka – Zagreb“ i Miro Škrgatić, savjetnik predsjednika Uprave „Autoceste Rijeka – Zagreb“.

Ministar Butković na početku sastanka pozdravio je sve članove visoke kineske delegacije kao i sve sudionike bilateralnoga sastanka te je izrazio veliko zadovoljstvo ovim radnim susretom.

„Srdačno pozdravljam naše uvažene goste kojima smo ovom prigodom pripremili i praktičnu brošuru u kojoj je ukratko predstavljeno i opisano kako i na koji način planiramo projekte u okviru izgradnje i razvoja intermodalne infrastrukturne politike, kao i tematski pregled projekata i svega što će te danas vidjeti i čuti prilikom vašega posjeta Gradu Rijeci. Sa nama na sastanku su moji pomoćnici i rukovodstva tvrtki koje posluju u sektorima željezničkog i cestovnog prometa te predstavnici u djelu pomorskoga prometa koji će govoriti o mogućnostima ulaganja u razvoj lučkih infrastruktura. Očekujem da će na ovom sastanku obostrano biti izneseni kvalitetni zaključci i od ovoga sastanka očekujem konkretne rezultate u vidu operacionalizacije suradnje Hrvatske i Kine na svim područjima od zajedničkog interesa.“. – rekao je ministar Butković prigodom otvaranja radnoga sastanka.

Kineska ambasadorica, NJ. E. Deng Ying zahvalila je na srdačnom i prijateljskom ozračju kojim je dočekana kineska delegacija te je izrazila nadu i optimizam u pogledu daljnjega jačanja suradnje između Kine i Hrvatske, a posebno u područjima koja su bila tema današnjeg sastanka.

„Nova godina otvara i nove mogućnosti. Ne tako davno nova hrvatska Vlada izrazila je dobrodošlu spremnost vezano uz unaprijeđenje dosadašnjih odnosa naših država prelaskom na novu razinu suradnje, na područje zajedničkoga nastojanja u pronalaženju praktičnih rješenja što srdačno pozdravljamo. Pozdravljamo nedavno predstavljenu Inicijativu povezivanja „Jadran – Baltik - Crno more“, koju smatramo komplementarnom s kineskom inicijativom „Jedan pojas, jedan put“ (One Belt, One Road), a što je gotovo u potpunosti u skladu i sa interesima kineskih investitora. Narodna republika Kina već je uspostavila određeni okvir suradnje sa Europskom unijom stoga očekujemo da će suradnja Hrvatske i Kine na temelju već uspostavljenog okvira suradnje sa zemljama srednje i istočne Europe (Kina + 16), biti plodonosna i rezultirati konkretnom realizacijom projekata u područjima koja su uostalom i tema današnjega sastanka Nacionalne komisije za razvoj i reforme (NDRC) i hrvatske delegacije.“. - poručila je kineska ambasadorica Ying.

Šef kineske Nacionalne komisije za razvoj i reforme (NDRC), Wang Jianjun ispred visoke kineske delegacije također je pozdravio dobhrvatske domaćine te istaknuo važnost ovoga sastanka na svim razinama moguće suradnje.

„Vrlo nam je drago što nas je na ovome sastanku osobno ugostio ministar Butković. Ovdje smo došli puni optimizma te očekujemo pobliže se upoznati sa svim mogućnostima i aspektima buduće suradnje naših dviju zemalja. Jučer smo održali sastanak sa hrvatskom Predsjednicom i Premijerom sa kojima smo razgovarali o mogućnostima ulaganja u područja energetike, prometa, infrastrukture i turizma, stoga su nam na današnjem sastanku dobrodošli svi prijedlozi suradnje u resornim područjima.“. – rekao je šef kineske delegacije Jianjun.

Uz šefa NDRC-a, Janjuna sastanku su nazočili i članovi kineske delegacije sačinjene od predstavnika kineskih državnih poduzeća te istaknutih kineskih tvrtki, koji zajednički nastupaju u cilju (su)investiranja izgradnje strateških infrastrukturnih objekata diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

Sa  projektima i planovima u sektorima cestogradnje, cestovnog i zračnog prometa kinesku delegaciju informirali su ukratko pomoćnici i načelnici u resorskim upravama i sektorima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te direktori državnih tvrtki unutar resorskih djelokruga, a glavne teme današnjeg sastanka najvećim dijelom bile su usmjerene na dodatno jačanje bilateralne suradnje u okviru inicijative povezivanja pomorskih luka u Jadranu, Baltiku i Crnom moru, s naglaskom na infrastrukturne projekte.

Projekti u željezničkoj infrastrukturi pobudili su najveći interes kineske delegacije uz poseban naglasak na izgradnju željezničke pruge na dionici 'Rijeka - Zagreb - granica s Mađarskom, o čemu je u prigodnoj prezentaciji detaljnije govorila Renata Suša, predsjenica Uprave HŽ Infrastrukture, koja je također odgovorila i na brojna pitanja kineske delegacije, poglavito o svim željezničkim projektima koji su započeti i koji su u planu, odnosno čija realizacija ovisi o uspješnosti apliciranja projekata u okviru financiranja sredstvima iz europskih fondova.

Kineski gosti također su se zanimali za trenutno stanje projekta Luka Rijeka, odnosno vezano uz izgradnju novoga kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali, o čemu je govorila Nina Perko, načelnica Sektora upravljanja pomorskim dobrom, lučkim i koncesijskim sustavom te je također odgovorila na mnoga pitanja vezano uz mogućnosti unaprijeđenja lučkih kapaciteta opremanjem dodatnim lučkim instalacijama ali i izgradnjom lučke infrastrukture.

Sugovornici su se složili kako će današnji susret dati novi poticaj daljnjem jačanju odnosa Hrvatske i Kine, osobito u području gospodarstva.

Kineska delegacija odmah nakon sastanka u Ministarstvu uputila se u radni obilazak te upoznavanje sa trenutnim stanjem na aktualnim gradilištima Luke Rijeka, kao i planiranim infrastrukturnim zahvatima u rječkome lučkom području.


FOTOGALERIJA