U Zagrebu počeo 3. Međunarodni poslovni sajam investicijskih projekata i prateće industrije za Jadransku regiju - REXPO Adriatic 2014.

Photo nsl minSHD-REXPO 11-11_14.JPG
U zagrebačkom Hypo Expo XXI Business Centru danas je počeo 3. Međunarodni poslovni sajam investicijskih projekata i prateće industrije za Jadransku regiju - REXPO Adriatic 2014, mjesto okupljanja predstavnike gradova, županija, međunarodnih financijskih institucija, privatnih tvrtki te ostalih investitora zainteresiranih za pronalazak novih poslovnih mogućnosti.

Prvog dana poslovnog sajma posebno se istaknuo najveći i po svemu sudeći najatraktivniji panel „Investicijski potencijali prometne infrastrukture u Republici Hrvatskoj“ , a kojeg je svojim izlaganjem  otvorio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. On se u svojem nastupu osvrnuo na ključne projekte u prometnoj infrastrukturi Republike Hrvatske te njihove investicijske potencijale, promatrajući ih u kontekstu donošenja nove Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2030. godine. Pritom je istaknuo ulogu EU fondova u sufinanciranju izgradnje pojedinih infrastrukturnih zahvata poput mosta Čiovo ili obilaznice Vodica ali i važnost kvalitetno pripremljene prateće projektne dokumentacije, kao osnovnog preduvjeta za kandidiranje pojedinog projekta. Također, ponovio je da se zbog  fiskalnih ograničenja  Hrvatska mora okrenuti novim oblicima financiranja izgradnje infrastrukturnih objekata te naglasio da i u tom segmentu privatni ulagači mogu pronaći svoj prostor, osvrnuvši se pritom na željezničko povezivanje grada Zagreba i novog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb.

Na panelu se raspravljalo i o drugim infrastrukturnim projektima tako da su svoja izlaganja održali i predstavnici nekoliko tvrtki iz resora Ministarstva poput Renate Suše, predsjednice Uprave HŽ Infrastrukture, Lukše Novaka, direktora Zračne luke Split, Luke Vuletića, zamjenika direktora Zračne luke Dubrovnik, Milana Blaževskog, ravnatelja Lučke uprave Split, Doris Peručić, predsjednice Uprave ACI-ja te Davida Gabelice, člana Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb.

Svi su se govornici osvrnuli na investicijske aktivnosti čijom će se realizacijom angažirati domaća građevinska operativa, teško pogođena višegodišnjim negativnim gospodarskim kretanjima.  Tako su navedene neke od najvećih investicija u resoru poput ulaganja u željezničku prugu između Rijeke i Botova, izgradnje vanjskih vezova u splitskoj gradskoj luci u vrijednosti 23 milijuna eura, gradnja nove ACI marine u Slanom, izgradnje novih terminala Zračne luke Dubrovnik i Međunarodne zračne luke u Zagrebu za koju postoje mogućnosti javno-privatnih partnerstava za projekte prometne infrastrukture koja bi povezala zračnu luku sa Zagrebom.

Za ulaganje u prometnu infrastrukturu iz fondova EU u razdoblju 2014. – 2020. Hrvatska ima priliku povući ukupno 1,8 milijardi eura, od čega će najviše biti uloženo u obnovu, gradnju i modernizaciju željeznice na europskim koridorima. Iz fondova EU sufinancirat će i investicije u pomorstvu i unutarnjoj plovidbi, a prvi puta i gradsko-prigradski promet.

REXPO Adriatic i ove je godine uspio privući više od 30 investitora i  njihovih investicijskih projekata, ali i cijelu popratnu industriju koja sudjeluje u planiranju i realizaciji projekata, a koja će biti predstavljena na različitim platformama za izlaganje i raspravu. Pretpostavlja se da će Sajam obuhvatiti rekordan broj panel-rasprava na kojima će ugledni stručnjaci, konzultanti i poduzetnici razgovarati o ključnim trendovima, projektima i aktualnostima u ulagačkom svijetu, a posjetitelji će moći saznati više o novostima u području korištenja sredstava iz strukturnih i investicijskih fondova Europske unije, realizaciji i razvijanju investicija u regiji, iskustvima i očekivanjima stranih investitora, pozitivnim primjerima ulaganja u Hrvatskoj te financijskim aspektima investicija.